Ontdek Zonhoven: onze zeven tips

2002

Pal in het centrum van Limburg ligt het gezellige en groene Zonhoven. De gemeente is grotendeels omgeven door natuur met vijver- en heidegebieden. Het recreatiepark Ter Heide en natuurreservaat De Teut zijn leuke uitjes voor jong en oud(er). Dit en nog veel meer ontdek je in Zonhoven. Een kleine selectie.

1. Must see: De Teut

Zonhoven vormt het hart van De Wijers, een uniek natuurgebied met liefst 1.175 vijvers dat zich uitstrekt tot ver buiten de grenzen van Zonhoven en waarvan natuurreservaat De Teut deel uitmaakt. De Teut is de ideale locatie voor een heerlijke en gezonde uitstap. Je wandelt letterlijk tussen de heide, komt unieke vennen tegen en kan op de heuvels genieten van een uitzonderlijk panorama over de streek. De naam van het gebied is afkomstig van het Zonhovens dialectwoord ‘toot’, wat spits toelopend of punt betekent.

2. Shoppen

Laat je aangenaam verrassen door het ruime aanbod dat de Zonhovense handelaars in huis hebben. Noteer ook alvast het event ‘Zonhoven Trapt Door’, van 22 t.e.m. 24 juni, in je agenda. Op het programma staan onder meer optredens, een grote avondbraderie georganiseerd door Stralend Zonhoven en nog veel meer. (www.zonhoven.be, www.fb.com/stralendzonhoven)

Onze tips: Ter Heuven (www.terheuven.be), Junior Steps (kinderschoenen.juniorsteps.be), Figurel (www.figurel.eu), Savanna (www.savanna.be), Cartouche (facebook : Kleding Cartouche)

3. Het event: Ter Heide Happening

Kom op zondag 27 mei naar de Ter Heide Happening, een gekend en bekend sportevenement en integratieproject. De 22ste editie staat volledig in het teken van het ‘Special Olympics Healthy Community Project’. Op de campus zijn er de hele dag fietstochten, rolstoelfietsen, wandeltochten, G-voetbalwedstrijden, bewegingsactiviteiten en demonstraties.

4. Recreatiestrand Heidestrand

Zowel jong en oud komen tot rust in één van de mooiste natuurgebieden van Limburg. Camping Heidestrand ligt pal in het midden van ‘De Wijers’ en biedt rust, ontspanning en gemoedelijkheid. Wandel en fiets langs de meer dan 1.000 vijvers, plons in het openzwembad of schuif van de twee waterglijbanen af.

5. Must do: De Schansenroute

Verken al fietsend de rijke cultuur en geschiedenis van Zonhoven. De Schansenroute (45 km) is een klassieke kerktorenroute, waar niet de natuur maar wél de cultuur centraal staat. Je wordt gegidst langs de oorspronkelijke vestigingsplaatsen van vijf schansen, primitieve middeleeuwse verdedigingsplaatsen en vele andere bezienswaardigheden uit het rijke verleden.

6. Cultuur: GC Tentakel

Niet alleen via de talloze fiets- en wandeltochten kan je op actieve wijze de rijke cultuur en geschiedenis van Zonhoven ontdekken. Het cultureel centrum Tentakel is een centrale plaats waar je terechtkan voor allerhande culturele activiteiten: van expo’s over workshops tot optredens, cursussen en films.

7. Proeven

Een ontspannend dagje Zonhoven starten of afsluiten kan prima met een hapje en/of drankje in een van de Zonhovense horecazaken. Een aanrader is restaurant Cuisine d’été, dat mediterrane smaken naar hartje Limburg brengt. Verwacht je aan lekkere Franse en Belgische gerechten met een zonnig accent en zonder pretentie.

(Tekst: Michael Meers / Foto’s: Cuisine d’Eté/Heidestrand/Tina Sauwens)