Op culinaire ontdekkingstocht met Atelier Nespresso (en zelf een koffiecoctail maken!)

261

Joehoe, Atelier Nespresso is eindelijk ook in Antwerpen beland! Nog tot en met 18 oktober bundelen 12 Belgische topchefs, chocolatiers, patissiers, sommeliers en bartenders er hun expertise en nemen ze koffieliefhebbers mee op reis doorheen de wereld van Nespresso: van de origine van de koffiebessen tot de koffie in de capsule en uiteindelijk in je kopje, in je cocktail of op je bord.

 

Dankzij de Atelier Nespresso kun je zelf de unieke wereld van food & coffee pairing ontdekken tijdens een lunch, brunch, moment gourmand of diner. Benieuwd welke chefs voor jou klaar staan? Hou je vast, het zijn er een pak:

+ Andy De Brouwer, Les Eleveurs en Sommelier van het jaar 2012

+ Thomas Locus, Bistro Margaux, 1 Michelinster – 16/20 Gault & Millau,

+ Arabelle Meirlaen,  Arabelle Meirlaen, Chef van het jaar 2014 – 1 Michelinster 18/20 Gault&Millau,

+ Jean Philippe Darcis, Beste Chocolatier van België,

+ Filip Claeys, De Jonkman. Beste Belgische chef 2014 – 2 Michelinsterren – 18 /20 Gault & Millau,

+ Roger van Damme, Het Gebaar. Beste Patissier van België – 1 Michelinster – 18/20 Gault & Millau,

+ David Martin, La Paix. Beste brasserie van België – 1 Michelinster – 16/20 Gault & Millau,

+ Stéphanie Thunus, Au gré du vent. Lady Chef of the year 2014 – 1 Michelinster 16/20 Gault & Millau,

+ Joost Arijs, Meester-Chocolatier, Yanick Dehandschutter, Sir Kwinten. Beste Sommelier van België 2013, Sommelier van het jaar 2015,

+ Ran Van Ongevalle, The Pharmacy. beste barman van België en Hannah Van Ongevalle, The Pharmacy, beste barvrouw van België.

Groupe_atelier_Nespresso--final_LR

 

blog2

Antwerpen als koffiehaven

Atelier Nespresso vond al plaats in andere wereldsteden, en dat het culinaire event nu ook in Antwerpen neerstrijkt, is niet toevallig. Wist je bijvoorbeeld dat zo goed als alle Nespresso groene koffiebonen vanuit hun land van herkomst eerst in de haven van Antwerpen terecht komen vooraleer ze naar de productiecentra in Zwitserland worden getransporteerd? Antwerpen is een van ’s werelds grootste koffiehavens, met meer dan 250.000 ton koffiebonen die jaarlijks in de haven passeert.

koffie

Ook voor Nespresso speelt de Antwerpse haven een belangrijke rol in de opslag, behandeling en distributie van groene Nespresso koffiebonen. Dat elke partij koffie die in de haven aankomt onderworpen wordt aan de strengste kwaliteitscontroles is voor Nespresso van groot belang, aangezien slechts 1-2% van de wereldwijde koffieproductie voldoet aan de specifieke smaak- en aromaprofielen waar het merk naar op zoek is. Door de grote expertise en de uitstekende reputatie van Antwerpen als koffiehaven op dit vlak, werkt Nespresso al een hele tijd samen met de Antwerpse haven en grote koffiemagazijnen zoals Molenbergnatie.

 

 

Zelf een koffiecoctail maken? Zo doe je het!

Hannah Van Ongevalle creëerde voor Atelier Nespresso de COCO ROCH Indriya from India, een heerlijke cocktail waar je zo verslingerd aan bent. Coco-Roch-Indriya-from-Indriya-by-Hannah-Van-Ongevalle

Dit heb je nodig:

+ 4 cl Ketel One Vodka
+ 1 cl Grand Marnier
+ 2 cl Filliers 15Y-graanjenever
+ 1,5 cl Frangelicolikeur met gedroogde cascarabes
+ 25 ml Nespresso Grand Cru Indriya from India (Kruidig – intensiteit 10)

Doe alle ingrediënten samen met ijs in een shaker met filter. Shake gedurende 30 seconden. Serveer de cocktail in een cocktailglas.

“Ik koos voor de Grand Cru Indriya from India voor zijn krachtige persoonlijkheid en zijn gekruide aromatische toetsen, die perfect samengaan met de kruiden die je terug vindt in de Grand Marnier en Jenever,” zegt Hannah. “De  Ketel one Vodka benadrukt de aanwezigheid van de koffie in de cocktail. Als resultaat heb je een intense cocktail met een vleugje zoetheid vanwege de hazelnoot likeur.”

 

 

Atelier Nespresso vindt onderdak in het KAS Kunst aan de Stroom (Wandelijkdijk 32, 2050 Antwerpen).

Praktische informatie kun je vinden op www.nespresso.com/atelier

JJ4_1430