Een vakantie voorbereiden, al dan niet in eigen land, is geen sinecure. Je moet haast aan alles denken, je to-dolijstje zwelt aan met de minuut. En zelfs al lijkt alles goed geregeld, toch loopt niet alles van een leien dakje. Net voor je vertrekt jengelen de kinderen omdat ze per se nog de ganse inhoud van hun verkleedkoffer willen meesleuren, je coronacertificaten krijg je maar niet op je smartphone of je testresultaat laat op zich wachten. Geen wonder dat ‘inbraakpreventie’ een ver-van-je-bedshow is, toch is het een kleine moeite. Met deze tips hou je inbrekers op een veilige afstand.

Controleer en inspecteer

Je bent gepakt en gezakt, het moment suprême is eindelijk aangebroken! Installeer de kinderen alvast in de wagen zodat jij ongestoord je laatste toer in en rond het huis kunt maken. Controleer kamer per kamer. Zijn de ramen en buitendeuren goed gesloten? Besteed extra aandacht aan schuiframen en garagedeuren. Haal ook de sleutels uit de sloten en leg ze onzichtbaar weg.

Verberg kostbare spulletjes

Het zakhorloge van je betovergrootvader neem je waarschijnlijk niet mee, maar hoe kan ik ervoor zorgen dat ze niet in de tas van de potentiële inbreker verdwijnt? Simpel, verstop ze! Niet in de diepvries of in de vaatwasser, maar op een plaats die niet zo vanzelfsprekend is. Zorg er wel voor dat je ze zelf nog terugvindt!

Ladders en ander gereedschap in de tuin

De tuin is vaak een geliefde toegangspoort tot je huis omdat er weinig inkijk is vanaf de straat. Ladders in de tuin maken het voor inbrekers wel heel erg makkelijk. Ligt er veel gereedschap in je tuinhuis, zorg er dan voor dat ook die deur ‘inbraakproof’ is. Buitenverlichting kun je eventueel regelen met een timer.

Sociale media

Soms kriebelt het zo hard om die ‘wow-foto’ met iedereen te delen dat je er niet bij stilstaat dat boeven meekijken. In het slechtste geval staat er ook nog een locatie bij. Wacht om je foto’s te posten tot je terug thuis bent! Spreek ook geen ‘ik-ben-op-vakantie-berichtjes’ in op je voicemail.

Schakel de buren in

Buren worden vaak ingezet om brievenbussen te legen maar je kunt tegelijkertijd ook vragen om extra een oogje in het zeil te houden. Een overvolle brievenbus is een teken dat je voor langere tijd weg bent. Kom je zeer goed overeen met je buur, dan kun je ook vragen om af en toe de rolluiken op en neer te laten.

Lijstjes

Stel dat je ondanks al deze tips toch nog slachtoffer bent van diefstal, dan is een lijstje van je kostbare spullen een grote hulp bij de aangifte. Maak een foto van alle waardevolle zaken, dan kun je later bewijzen dat ze jouw eigendom waren. Noteer serienummers en hou je facturen bij.

Wist je dat de politie regelmatig langskomt als je voor langere tijd weg bent? Neem ook een kijkje op de website besafe.be, je vindt er nog meer tips.

(foto getty)