Beautytips uit de oude doos: zou jij dit proberen?

170

Auteur Barkham Burroughs schreef in 1889 zijn ‘Encyclopedie van de verbazingwekkende feiten en nuttige informatie’ en vond het nodig een volledig hoofdstuk aan schoonheidstips te wijden. Immers, vrouwen hoorden er te allen tijde op hun mooist uit te zien. Benieuwd naar de beautygeheimen van die tijd? We pikten er de leukste (nou ja) even uit.

 

1. Veelvuldig baden

Ten minste eenmaal per week, maar indien mogelijk moet een dame minstens drie keer per week een bad – of een sponsbad – nemen in….

2. …in schoonmaakmiddelen zoals ammoniak of bleekwater

Wat is beter dan zeep? Ammoniak! “Dames die hiervan eenmaal de voordelen van ondervonden hebben, zullen nooit iets anders meer willen.” Indien geen ammoniak beschikbaar dan is bleekwater een goed alternatief.

3. Was je ogen

Niets is zo aantrekkelijk als sprankelende ogen! De beste manier om dit te bereiken, is de ogen even een zeepsopje te geven. Hou je daar niet van, dan kun je altijd een druppeltje parfum in de ogen laten vallen. Ook zuigen op een suikerklontje met wat whiskey – of eau de cologne – zorgt voor heldere ogen.

iStock_000014694834_Medium

4. De haren nooit wassen

Water is schadelijk voor het haar. Veeg liever het ‘stof van de vorige’ dag weg op een handdoek. Je kunt dat doen door je haren elke dag zo’n 30 minuten te borstelen.

5. Het gezicht nooit wassen

Nooit doen! Wrijf de huid in met een zalfje van glycerine en dep de huid met een katoenen doekje. Burroughs spreek over ‘een mooie dame die bewonderd werd om haar schoonheid’. Ze had haar gezicht drie jaar lang niet gewassen en zag er altijd ‘schoon, roze en zoet’ uit.

6. De handen nooit wassen

Een mooie hand ziet zacht, bleek…en vuil. Rode handen kun je bleken door de voeten (!) in warm water te baden, maar raak het water niet aan met de handen! Net zoals het gezicht dienen de handen gereinigd te worden met een glycerine zalfje en een doekje. Baden doe je daarom het best met handschoenen aan! Burroughs merkt nog op dat hij tientallen vrouwen kent met prachtige handen, te danken aan het feit dat deze nooit met water in aanraking komen.

7. Hang elke dag naakt door het raam

Dit heet ook ‘damp-baden’. De correcte manier voor het nemen van een damp-bad is naakt in een zetel voor het raam te zitten om de warme stralen van de zon te kunnen opnemen. Ben je onrustig van aard? Dan wordt geadviseerd dat je tijdens het bad een dansje doet. Een goed damp-bad duurt minstens een uur.

8. Ga  ‘heavy metal’ rond de ogen

Knappe dames brengen lijntjes aan op het ooglid. Gebruik hiervoor een mengeling van salpeterzuur, kwik en reuzel. Indien deze ingrediënten niet voorradig zijn, kun je ook een mooi effect bekomen met behulp van een haarspeld ondergedompeld in fijn houtskool.

9. Zeg die wimpers vaarwel

Wimpers kunnen ‘onhandelbaar’ zijn en moeten daarom om de andere dag bijgesneden worden met een scherp, klein schaartje.

10. Zuig op je lippen

Mooie lippen zijn de essentie van de schoonheid van een vrouw. Jonge meisjes moeten daarom zo snel mogelijk beginnen na te denken over de vorm van hun lippen en hoe ze deze kunnen verbeteren. Dunne lippen kun je makkelijk dikker maken door erop te zuigen. Het bloed trekt daardoor naar het oppervlakte en na verloop van tijd krijg je permanent dikkere lippen. Omgekeerd kunnen dikkere lippen aangepakt worden door ‘compressie’. Burroughs geeft echter geen aanwijzingen hoe je dit voor elkaar krijgt.

11. Wees niet single

Nadat een vrouwelijk kennis van de auteur aan haar verloofde had bekend dat ze al drie jaar haar gezicht niet gewassen had, was ze plots opnieuw vrijgezel. De jongeman kon zich er niet mee verzoenen met een vrouw te huwen die het oké vond haar gezicht niet te wassen. Dus dames, niet vergeten: “welk schoonheidsgeheim je ook gebruikt, het is verstandig dit niet kenbaar te maken aan een man.” Getrouwd zijn is nog steeds beter voor de teint dan ammoniak.

Beautiful redhead women with bouquet
Bron: mentalfloss.com