Zin in een hartige ovenschotel of een zeemzoet dessertje? Het overheerlijke boek Uit de oven van Diana Henry heeft de lekkerste ovenrecepten verzameld: van easy-going veggie tot gebraden lamsbout: dit boek heeft voor elk wat wils in petto. Wij mochten onze drie favorieten selecteren.

KIP MET FETA, DILLE,  CITROEN & HARISSAYOGHURT

Dit heb je nodig (voor 4 personen)

  • 450 g kleine vastkokende aardappels, schoongeboend en in kwarten
  • 2 rode uien, gehalveerd en in parten
  • 1 bol knoflook, teentjes losgehaald maar niet gepeld
  • 3 el extra vergine olijfolie
  • zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper
  • 8 flinke kippendijen met bot, overtollig vel netjes bijgesneden
  • fijn geraspte schil van 1 biologische citroen zonder waslaag, plus sap van ½ citroen
  • 75–100 g feta, verkruimeld
  • 10 g dilleblaadjes, gescheurd
  • 250 g Griekse yoghurt
  • 1 el harissa

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 190 °C (gasstand 6).
  • Doe de aardappels, uien, knoflook, 2 eetlepels van de olijfolie, zout en peper in een brede ondiepe braadpan of een ovenvaste hapjespan van 30 cm doorsnee. Schep alles met je handen om. Leg de kippendijen er met het vel omhoog op. Bestrijk de kippendijen met de resterende olie en bestrooi ze met zout en peper.
  • Braad de kip 40–45 minuten of tot hij goudbruin is en de aardappels zacht zijn als je er een scherp mes in steekt.
  • Sprenkel het citroensap erover en strooi de citroenrasp, feta en dille erover.
  • Doe de yoghurt in een kom en schep de harissa erop. Serveer de kip met harissayoghurt.

GRIEKSE ‘HARTIGE TAART’ MET COURGETTE, POLENTA, FETA & DILLE

Dit heb je nodig (voor 4 personen of voor 6-8 personen als bijgerecht):

• 1 kg courgette, in 2 cm dikke schijfjes
• 3 el extra vergine olijfolie
• zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper
• 125 g lente-uitjes, bijgesneden
• 5 middelgrote eieren, geklutst
• 150 g Griekse yoghurt
• 35 g middelgrove polenta
• 135 g feta, verkruimeld
• 50 g kefalotyri of pecorino, fijn geraspt
• 3 teentjes knoflook, geperst
• 20 g dille, blaadjes gehakt, grove stelen verwijderd, plus meer voor erover

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 190 °C (gasstand 6).
  • Leg de courgettes in een grote braadslee waarin ze min of meer in een enkele laag passen. Schep ze om met 2 eetlepels van de olijfolie en bestrooi ze met zout en peper.
  • Rooster ze 10 minuten, voeg de lente-uitjes toe en sprenkel de laatste eetlepel olie erover. Zet het geheel terug in de oven en rooster het nog 10–15 minuten. De courgettes moeten dan zacht zijn als je er met een scherp mes in steekt en de lente-uitjes moeten licht geschroeid zijn.
  • Verlaag de oventemperatuur naar 170 °C (gasstand 4).
  • Meng in een grote kom de rest van de ingrediënten en voeg royaal zout en peper toe.
  • Schep de groenten in een gratineerschaal; die van mij is 27 x 20 x 5 cm en heeft een inhoud van 1 liter. Een gietijzeren of koperen schaal is het best, want metaal geleidt hitte goed. Schenk het beslag over de groenten en bak het gerecht 15–20 minuten of tot het net gestold, goudbruin en iets gerezen is. Serveer het heet of warm, bestrooid met de dille.

MET CASSIS & LAURIER GEBAKKEN PEREN & BRAMEN

Dit heb je nodig (voor 6 personen):
• 6 net rijpe peren 100 ml cassis
• 300 ml rode wijn
• 60 g fijne kristalsuiker
• 3 laurierblaadjes
• 150 g bramen

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 180 °C (gasstand 5).
  • Halveer de peren – de schil en het klokhuis kunnen gewoon blijven zitten – en leg ze met het snijvlak omhoog in een gratineerschaal waarin ze knus in een enkele laag passen. Schenk de cassis en rode wijn over de peren, bestrooi ze met de suiker en stop de laurierblaadjes eronder.
  • Zet de peren in de oven – schep het sap er van tijd tot tijd over – tot ze door en door zacht zijn (het hangt van de rijpheid van de vruchten af hoelang dat duurt; begin na 20 minuten te controleren, maar het kan wel 35 minuten duren). Het is een goed idee om de peren tijdens het roosteren een paar keer om te draaien.
  • Als de peren gaar zijn, is het sap eromheen niet dik, maar wel siroopachtig en zoet genoeg om het zo te serveren. Als je denkt dat dat nog niet zo is, haal de peren en laurierblaadjes er dan uit en kook het sap een tijdje in, laat het afkoelen en schenk het terug bij de peren.
  • Voeg de bramen ongeveer 30 minuten voor het serveren toe en schep er wat sap over; als ze te lang in de rodewijnsiroop liggen, worden ze te zacht.

UIT DE OVEN van Diana Henry

In haar nieuwe boek Uit de oven heeft Diana Henry haar mooiste en lekkerste ovenrecepten verzameld. Van gebraden lamsbout met basilicum en Griekse hartige taart tot nectarines met pistachenoten en rozenwater uit de oven. Laat de oven het werk doen met deze easy-going recepten. Of je nu een snelle ovenschotel zoekt voor doordeweeks, zin hebt in licht en veggie, of groots wilt uitpakken: elk recept uit dit kookboek is even smaakvol. De waanzinnige vormgeving en fotografie maken dit boek compleet.

De Britse Diana Henry is een veelgeprezen culinair schrijver, journalist van The Sunday Telegraph en auteur van kookboeken. Inmiddels heeft ze meer dan tien kookboeken op haar naam staan, waaronder Gouden Kip en Simpel.

 

Uit de oven van Diana Henry, Kosmos Uitgevers, isbn 9789021574257, € 24,99