Een trouwdag is iets waar iedereen naar uitkijkt. Als jong meisje heb je er vast al eens over gedroomd hoe je met je vader naar het altaar loopt of hoe je moeder je helpt bij het uitkiezen van de perfecte trouwjurk. Maar wat als een van je ouders er niet meer is? Of wat als een ander dierbaar iemand overleden is?

Op de belangrijkste dagen van je leven, zoals je huwelijk, word je extra geconfronteerd met het verlies van je dierbaren. Het is vaak niet alleen een dag van vreugde en blijdschap, maar ook een dag waarop je de mensen die er bij hadden moeten zijn extra veel mist. Hoe eer je toch degenen die er niet meer bij kunnen zijn?

Reserveer een plaats

Je kunt je dierbaren herdenken door een ingelijste foto van hen op je huwelijk te hebben. Geef ze een prominente plaats op je trouwerij. Deze foto’s zou je bijvoorbeeld kunnen ophangen aan de muur, maar je kunt ook stoelen voor ze gereserveerd houden. Zet de foto’s van je dierbaren op de plaats waar ze anders gezeten zouden hebben als ze niet overleden waren. Hun ingelijste foto zet je op hun zitplaats samen met een bloem. Zo zijn ze toch nog getuige van dit belangrijke moment.

Als je een fotograaf hebt ingehuurd voor je huwelijk, kun je aan hem vragen om zeker foto’s te nemen waarop de portretten van the lost ones duidelijk te zien zijn. Achteraf heb je dan nog tastbare herinneringen aan je huwelijk, maar ook aan je overleden familieleden of vrienden.

Dicht bij je hart

Bewaar een foto van de overledene in een medaillonketting rond je hals. Zo heb je toch die ene dierbare extra dicht bij je op elk moment van je grote dag. Medaillonkettingen zijn er in alle soorten en maten, dus je vindt er vast wel een die compleet is afgestemd op jouw jurk. Voor de bruidegom bestaan er manchetknopen waarin een foto verwerkt kan worden. Zo heb je toch op een subtiele wijze eer betoond aan degenen die je moet missen in je leven.

Een kaarsje branden

Een kaarsje branden is altijd een goed idee. Je zou een klein gedenkaltaartje kunnen inrichten op jouw huwelijk. Daarop kun je een paar kaarsjes en bloemen zetten om de overledenen te herdenken. Zo kan iedereen op zijn eigen manier deze persoon herdenken op jouw huwelijk en blijft hun herinnering in leven.

Post voor de hemel

Ballonnen loslaten met een berichtje eraan is een mooi symbool. Zo ‘stuur’ je een berichtje naar de overledenen persoon in de hemel. Vooral voor kleine kinderen die eigenlijk nog niet goed weten wat er aan de hand is, kan dit een leuke manier zijn om met dit verlies om te gaan.

1 minuut stilte

Is een van je familie of vrienden recent overleden? Dan kun je voor of na de ceremonie een minuut stilte inlassen als eerbetoon aan de overledene. Zo weet je zeker dat er aan de overleden dierbaren gedacht werd. Een minuut stilte geeft de mogelijkheid om toch even stil te staan bij hun en ze te herinneren op zo’n hectische dag.

Draag een herinnering

Je kunt ook iets van de overledene bij je dragen. Laat bijvoorbeeld iets van je overleden familielid in je bruidsjurk verwerken. Knip een hartje uit een kledingstuk van je overleden oma of opa en laat dat hartje in je jurk naaien. Of je kunt ook de favoriete parfum van die persoon dragen. Zo voel je je extra verbonden met de overledene.

Proost!

Het klinkt misschien raar, maar breng een toost uit op de overledene met zijn of haar favoriete drankje. Dronk je overleden tante graag rode wijn of gaf je overleden vader de voorkeur aan jenever? Hoe dan ook, je kunt op deze manier je dierbaren toch betrekken op je huwelijk en er zelfs nog een kleine speech aan vastknopen waarbij je vertelt wie degene was en hoeveel hij of zij voor jou betekende.

Iemand herdenken kan natuurlijk op duizenden manieren, maar belangrijk is dat je het doet op jouw manier.

Auteur:  Yvonne Kuiken / Foto’s: Gettyimages