Overwin je slecht humeur

777

1 APRIL 2014 | In tegenstelling tot wat je al vaak geprobeerd zal hebben, helpt het niet om je slecht humeur weg te werken met het bekijken van een melige film of het naar binnen werken van een volledig menu bij Pizza Hut. Het enige wat echt helpt is om de link te leggen naar de specifieke gebeurtenis die tot je slecht humeur heeft geleid.

“Beseffen wat de oorzaak is van je slecht humeur zet je al een heel eind op weg”, zegt psycholoog Guy Winch. In een interview met U.S. News legt hij uit welke drie oorzaken het vaakst een slecht humeur veroorzaken en wat je eraan kan doen.

Oorzaak 1: afwijzing
Afgewezen worden is een vaak voorkomende oorzaak van een slechte bui. Er is de evidente afwijzing zoals een scheiding of een breuk met een vriendin, maar ook je collega’s die je niet uitnodigen voor de lunch is al genoeg om je een minderwaardigheidsgevoel te geven. Zelfs als je de groep op zich niet zo fijn vindt, is het nooit leuk om je uitgesloten te voelen.

Wat kan er je aan doen?
Focus op de mensen die je wel appreciëren en uitnodigen. Het heeft geen nut om je op te dringen bij mensen die je niet in de buurt willen hebben. Investeer die tijd in quality time met je échte vrienden.

Oorzaak 2: complimenten
Het klinkt waarschijnlijk onlogisch, maar complimenten krijgen kan voor nog meer zelftwijfel zorgen. Mensen die heel onzeker zijn, weten niet hoe ze een compliment moeten aanvaarden. Als iemand er heel goed uitziet en vrijgezel is, kan het soms heel lastig zijn dat mensen blijven zeggen hoe knap die persoon is. Hij/zij kan dan immers denken: ‘Als ik toch zo knap en leuk ben, waarom vind ik dan geen geschikte partner?’.

Wat kan je eraan doen?
Erken de complimenten als waarheid in plaats van hoe je zelf denkt over jezelf. ‘Als mensen blijven zeggen hoe knap en leuk ik ben, zal dat ook wel het geval zijn.’ Focus op de kenmerken waar je zelf trots op bent en projecteer de complimenten daarop. Bijvoorbeeld als iemand zegt hoe knap hij je vindt: ‘En zelfs al zou ik niet zo knap zijn, dan nog ben ik slim, grappig en luister ik goed naar mijn vrienden’.

Oorzaak 3: schuldgevoel
Een schuldgevoel is noodzakelijk om goed te kunnen functioneren in de maatschappij. Zonder zouden we namelijk allemaal psychopaten zijn. Toch is ook te veel schuldgevoel allesbehalve ideaal. Het ontbreken van die balans durft als eens tot een slecht humeur leiden.

Wat kan je eraan doen?
Als je je verontschuldigt voor iets, zorg er dan voor dat je het echt meent. Als je te laat bent op een feestje van je beste vriendin, zeg dan niet stilletjes sorry of steek het niet op de bus of trein. Zeg oprecht en duidelijk: sorry dat ik te laat ben, ik weet hoe belangrijk deze avond is voor jou. Als je vriendin enige vorm van empathie kent, zal ze je wel vergeven als ze ziet hoe oprecht erg je het vindt dat je te laat bent. Zeg je echter gewoon sorry omdat het hoort, dan zal ze misschien wel zeggen dat het oké is, maar blijft er nog steeds een spanning hangen die dan meteen dat slechte humeur veroorzaakt.

Renske De Maesschalck