Op 2 februari is het Maria-Lichtmis. Gelovigen vieren dan dan de 40ste (levens)dag van Jezus, en dat betekent: pannenkoeken op het menu! Wij trakteren met twee receptjes die de traditie extra smakelijk maken.

Waarom we op twee februari pannenkoeken bakken? Historici hebben daar twee verklaringen voor: 2 februari was vroeger één van de twee dagen waarop de plattelandsbevolking van werk of hoeve kon veranderen. En dat werd gevierd gevierd met een soort haardkoeken, die later evolueerden naar pannenkoeken. Een andere verklaring is dat de vorm en kleur van de pannenkoeken symbolisch zijn voor de zon en het licht. Vanaf februari zijn de hele korte en donkere dagen immers voorbij, past perfect dus. En goed om weten: wie met Lichtmis pannenkoeken eet, gaat een voorspoedig en rijk jaar tegemoet. Extra reden dus om ons op die pannenkoeken te storten.

1. Gezonde proteïnepannenkoeken met fruit

Dit heerlijk gezonde receptje reikte Kenwood ons aan, en we waren meteen verkocht: supersnel om te maken en zo gezond dat je er zonder schuldgevoel volop van kunt smullen.

Dit heb je nodig (voor 2 personen)

  • 2 eieren
  • 60g havermoutvlokken
  • 1 schep gearomatiseerd proteïnepoeder
  • 250 ml amandel- of sojamelk
  • Bosbessen als decoratie
  • Griekse yoghurt

Zo maak je het: 

  • Meng alle ingrediënten op hoge snelheid (afgedekt) gedurende ongeveer 30 seconden
  • Doe wat olie in een koekenpan en zet op middelhoog vuur. Bak zoals een klassieke pannenkoek, keer de pannenkoek om als de eerste kant voldoende is gebakken.
  • Bak eerst alle pannenkoeken, leg er wat Griekse yoghurt en bosbessen op, en dien op.

Pannenkoekentaart met gekaramelliseerde appel en kaneel

Een receptje dat Hellofresh met ons deelde: de taart ziet er spectaculair uit maar is in feite heel makkelijk om te maken. Ook de kinderen kunnen meehelpen!

Dit heb je nodig (voor ongeveer 10 porties)

  • 250 g pannenkoekenmix
  • 1 vrije-uitloopei
  • 450 ml halfvolle melk
  • 200 ml slagroom
  • 2 tl gemalen kaneel
  • 100 g crème fraîche
  • 1 appel

Zo maak je het:

  • Voeg 250 g pannenkoekenmix, de melk, 2 el suiker en het ei toe aan een kom. Klop met een garde tot een glad beslag. Verhit 1/2 el roomboter in een kleine koekenpan op middelhoog vuur. Schenk een soeplepel beslag in de pan. Bak de pannenkoek in ongeveer 2 minuten per kant bruin. Herhaal tot het beslag op is. Voeg na elke 2 pannenkoeken opnieuw boter toe aan de koekenpan.
  • Schenk de slagroom in een hoge kom. Klop met een garde of mixer stijf. Klop in een kom de crème fraîche met 2 el suiker los. Voeg de crème fraîche toe aan de slagroom en meng voorzichtig door elkaar. Zet weg in de koelkast. Meng in een kleine kom 1 tl kaneel met 3 el suiker.
  • Snijd de appel in blokjes. Verhit 1 el roomboter in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de appel, 1 tl kaneel en 1 el suiker toe aan de koekenpan. Meng alles door elkaar en bak 6 – 8 minuten of tot de appel zacht is.
  • Gebruik voor de taart 6 à 7 pannenkoeken die volledig zijn afgekoeld. Leg een pannenkoek op een serveerschaal en besmeer met een laagje van het roommengsel. Strooi er vervolgens wat van de kaneelsuiker over. Leg de volgende pannenkoek hierop en herhaal tot de pannenkoeken op zijn. Eindig met een laagje van het roommengsel en verdeel de gebakken appel over de bovenkant. Snijd de taart in punten.