Geurkaarsen zitten in de lift. Ze zijn het ideale accessoire om je woning instant van meer gezelligheid te voorzien (vooral nu tijdens deze bijzondere feestdagen) en de juiste geur kan een weldaad zijn om te ontspannen en ontstressen.  Sfeer verzekerd, maar hoe kies je de juiste aroma’s voor je huis? Parfumdokter Sofie Albrecht geeft 5 tips.

Geuren creëren een bepaalde sfeer. Ze beïnvloeden je stemming, zelfs al ben je je daar niet altijd bewust van. “Dat komt omdat we in een audiovisuele cultuur leven, met weinig aandacht voor geuren”, weet parfumdokter Sofie Albrecht. “We trainen onze neus niet zoals we dat met andere zintuigen doen. We hebben het moeilijk om te beschrijven wat we ruiken, omdat we er geen specifieke woorden voor hebben. We hebben kortom weinig aandacht voor geuren. En net daarin schuilt hun grote kracht. Winkels zetten ze steeds vaker in om je in de juiste stemming te brengen, zodat je onbewust langer blijft, trek krijgt in de koekjes die je ruikt en uiteindelijk meer geld zal uitgeven. In sommige parkings en metrostations hangt een vleugje rozengeur om vandalen en heethoofden te kalmeren. Enkele Amerikaanse begrafenisondernemers zouden zelfs gebruikmaken van troostende geuren tijdens een afscheidsceremonie.”

1. Bloemengeuren in kleine ruimtes

Geuren hebben hetzelfde effect als kleuren: lichte geuren en kleuren doen een ruimte groter lijken, zwaardere of donkere aroma’s en tinten hebben het tegenovergestelde effect. Gebruik dus lichte bloemengeuren voor kleine kamers en zwaardere zoals bijvoorbeeld mirre, hout en zoete specerijen voor grote ruimtes.

2. Citrus in de keuken

In de keuken wil je typische geuren die niet overheersen en fris en smakelijk zijn. Hier zijn citrus, kruiden of fruit dus perfect.

3. Sensuele exotiek in de woonkamer

In de woonkamer kan je alle kanten uit, afhankelijk van de sfeer die je wil oproepen. Al scoren zachte bloemengeuren altijd goed omdat ze bij iedereen in de smaak vallen. Wil je expliciet een warmere, sensuele sfeer, dan kies je best voor vanille, zoete specerijen of exotisch hout.

4. Marine in de badkamer

Niet echt verrassend, maar in de wc of de badkamer kies je best voor frisse geuren zoals citrus en marine. Dit zorgt voor een proper gevoel.

5. Antistress lavendel in de slaapkamer

Om goed te kunnen slapen, zijn lavendel en kamille ideaal. Ze verjagen spanningen en helpen tegen stress en slapeloosheid.

www.spaas.eu.