Gekke bekken trekken naar pasgeboren baby’s om een leuke reactie uit te lokken? Dan zal je al vrij dicht moeten gaan staan. Wetenschappers hebben namelijk ontdekt hoe baby’s de wereld zien, en echt scherp is dat niet.

Een studie heeft aangetoond dat baby’s moeite hebben om mensen en hun uitdrukkingen te herkennen als deze zich verder dan 30 centimeter bevinden. Dichterbij is het zicht goed, alles wat verder is, oogt onscherp.

Om in te schatten wat een pasgeboren baby ziet, werden vroeger testen gedaan op basis van foto’s. Omdat dergelijke methode nogal onbetrouwbaar was, gebruikten de onderzoekers van het Instituut voor Psychologie aan de Universiteit van Oslo – samen met collega’s van de Universiteit van Uppsala en Eclipse Optics in Stockholm – studiemethodes die een combinatie zijn van nieuwe technologieën en video-opnames.

Onderstaande foto toont hoe baby’s op verschillende afstanden zien:

Uit de studie bleek dat baby’s vrij goed zien van dichtbij; zo’n 30 centimeter (de afstand waarbij ze het meest bij hun vader en moeder zijn). Volgens de onderzoekers verklaart dit waarom baby’s vrij vlug de gelaatsuitdrukkingen van hun ouders kunnen imiteren, ook al staat hun zicht nog niet op punt.

“Het is wel belangrijk om te onthouden dat we enkel onderzocht hebben wat de baby’s zien, niet hoe ze die visuele informatie interpreten“,  aldus nog professor Magnussen.