Een stevige portie natuur, speelplezier, bijzondere adresjes, … Pelt is pico bello!

Het logo van de fusiegemeente Pelt is een opgestoken hand die het pico-belloteken symboliseert. En ja: alles is pico bello in wat ooit Overpelt en Neerpelt heette. Pelt heeft heel wat te bieden. Een stevige portie natuur, zeer geschikt voor fietsers en wandelaars. Dankzij onder andere Bosland en de Groote Heide heeft Pelt ook heel wat troeven om kinderen en families een fantastische tijd te laten beleven. Ook in een zomer die anders dan anders is …

Bosland in beeld

Bosland is het grootste kindvriendelijke bos van Vlaanderen. Deze gigantische natuurkern van 5.137 ha in Noord-Limburg strekt zich o.a. over Pelt uit. Met ‘Bosland in Beeld’ wordt nu een fotowedstrijd georganiseerd. Tot en met 1 september kun je foto’s maken en deze op Facebook en Instagram met de hashtag #boslandinbeeld delen. Beelden die de preselectie halen, maken kans op een publieks- en juryprijs. Bosland exposeert alle inzendingen op 25 en 26 september tijdens de Bosland Trail.

Lekker lokaal

De lokale ondernemers, handelaars en horecazaken in de vroegere kernen van Overpelt en Neerpelt heten je van harte welkom! Shop lokaal en steun zo de middenstand. De excellente service en de glimlach krijg je er steeds gratis bij. Iets lekkers drinken? Probeer dan eens de Peltr Blond, een uitstekend streekbiertje. Dit is een speciaalbier met hergisting op fles. Tip: wist je dat Bosland ook enkele streekproducten heeft? De Tree Gin, Bosland-praline maar ook de Bosland-koekjes moet je geproefd hebben!

Bijzondere klanken

Echte activiteiten zijn bijzonder schaars in deze tijden. Gelukkig zijn er bijvoorbeeld wel de hemelse klanken van de beiaard. Regelmatig wordt ook in Pelt de beiaard bespeeld en staat er dus een beiaardconcert gepland.

Genieten van bijzondere klanken kan ook in het Klankenbos in provinciaal domein Dommelhof in Neerpelt. Tussen de bomen ontdek je een bijzondere verzameling klankinstallaties. De kunstwerken zijn niet alleen een prikkeling voor het oor maar ook een streling voor het oog. Leuk om te bezoeken met het hele gezin.

Uren speelplezier

In Pelt gonst het andere zomers van de activiteiten. Dat is dit jaar heel anders. Gelukkig zijn er stilaan weer mogelijkheden voor kinderen om zich in de gezonde buitenlucht te ontspannen. En op dat vlak heeft Pelt veel te bieden. De gemeente telt heel wat kleinere buurtspeelpleintjes met speeltuigen. Zo’n 30 in totaal, verspreid over alle wijken. En moeten we de drie grote speeltuinen nog voorstellen? ‘t Pelterke, De Bosuil en de Scoutsrally zijn ook ver buiten de gemeentegrenzen gekend en geliefd voor eindeloos speelplezier.

Must see

Het Europees Muziekfestival voor de Jeugd zou dit jaar liefst 4.000 jonge muzikanten van over de hele wereld in Pelt samenbrengen voor een muzikaal feest. In de plaats was er een digitale festivaleditie. Via Facebook en de website kan je dit nu nog herbekijken. Maar Pelt is meer dan muziek. Je kan er ook fijn cultureel-erfgoed ontdekken zoals bijvoorbeeld tal van molens waarvan enkele nog bezocht kunnen worden. En er is ook een molenmuseum.

Meer weten: www.gemeentepelt.be/toerisme

(Tekst: Michel Vanderfeesten / Foto’s: Gemeente Pelt)