Is de vakantie voor jou al ten einde of heb je al alles bezocht of gezien? Dan kan je jouw vrije daagjes vullen met een plezant picknickuitje, alleen of met familie of vrienden. Zoek enkele leuke plekjes ten lande waar het fijn vertoeven is en geniet van een ontspannende namiddag in het bijzijn van een gevulde picknickmand…

Verborgen plekjes

Locaties om te picknicken hoef je niet altijd vooraf te plannen. Laat dus de avonturier in jou los en trek er met de auto of fiets op uit. Ongetwijfeld zal je her en der een tof plekje vinden, of dat nu dicht bij een stad of midden in de natuur is.

Een mooi uitzicht over een vallei, een rustige plaats aan de rand van het bos of bij een beekje, of een verborgen plekje in de duinen of weide zijn maar enkele voorbeelden. Naargelang het weer kan je kiezen voor een lichtrijke plaats vol zon of een schaduwrijke plek, bestand tegen wind en regen.

Ga wel na of je je niet op een privaat domein bevindt, want voor je het weet krijg je het aan de stok met de eigenaars… tenzij ze het picknickuitje willen vergezellen natuurlijk. Een champagnefles ontkurken kan hierbij altijd helpen…

Rijkgevulde picknickmand

Over drank en hapjes gesproken… Als je wil gaan picknicken, is het geoorloofd om al jouw lekkernijen op het menu te zetten. Geen nood als je niet over een ‘professionele’ picknickmand beschikt! Je kan ook gemakkelijk een frigobox, koeltas en zelfs reistrolley vullen met broodjes, beleg, fruit, groenten, gebakjes enzovoort.

Kies zelf of je er een broodmaaltijd of driegangenmenu van wil maken. Eten en drank hou je fris met koelelementen. En vergeet natuurlijk het servies en bestek niet! Ga voor kleurrijk eetgerei (in afwasbare plastiek of wegwerpmateriaal) dat jouw picknickuitje extra vrolijk maakt.

Niet te vergeten spulletjes

Je zal het maar meemaken: eindelijk jouw droomplekje in the middle of nowhere gevonden en dan een kurkentrekker vergeten hebben om die wijnfles te openen! Naast een flesopener is het ook interessant om mee te brengen: een picknickdeken, servetten of vochtige doekjes, vuilniszak, toiletpapier, insecten- en zonnecrème, handdoek, flesjes water, paraplu, …

Naargelang het doel van jouw picknickuitje kan je nog andere spulletjes meenemen zoals een tijdschrift, krant of boek en jouw gsm of tablet om naar muziek te luisteren. Ben je met vrienden of familie op stap? Neem dan zeker een kaartspel, een bal, badmintonset of andere tuin- en gezelschapsspelletjes mee. Zo kunnen jong en oud zich op het uitje helemaal amuseren!

(Elke Vierstraete – foto getty)