Pieter Timmers schreef vannacht geschiedenis. Onze zwemmende landgenoot veroverde zilver op de Olympische Spelen in Rio, maar dat wist je ongetwijfeld al. Het verhaal over zijn tatoeage kende je misschien nog niet. Dat vertelde Timmers vorig jaar zelf… in Steps! Bij wijze van eerbetoon publiceren we graag nog eens ons interview met de zilveren zwemmer. En euh, Pieter: hoog tijd voor een nieuwe tattoo!

“Bijna drie jaar geleden stapte ik in Londen een tattooshop binnen. Ik nam er deel aan de Olympische Spelen. Mijn coach vond het niet kunnen om zonder de Olympische Ringen terug te keren naar België en ikzelf speelde ook meteen met het idee. ‘Áls je die tattoo zet, doe het dan meteen goed’, zei hij. Na mijn prestatie op de 100 meter vrije slag, wist ik het dan ook zeker. Ik zette er een nieuw Belgisch record neer waardoor die tattoo nog een mooiere herinnering aan mijn deelname werd.”

“Mijn tatoeage is een bewijs dat ik mijn dromen kan waarmaken als ik er hard voor werk.”

“Heel wat Olympiërs kiezen voor een tatoeage van de ringen, het is een gewoonte geworden. Maar als ik naar mijn tattoo kijk, ben ik vooral heel trots omdat hij echt een bijzondere betekenis heeft. Mij doet het vooral denken aan mijn eigen prestatie, de ontlading, het geluk dat ik voelde toen ik daar in het water lag. Hij is niet zomaar mooi. Het is een geweldige herinnering aan mijn eerste Spelen. Op mijn biceps vond ik hem het best staan. Subtiel, maar toch nog zichtbaar als ik een T-shirt draag. Ik zou niet weten waarom ik hem zou verstoppen.”

En toch krijg ik wel vaker de reactie dat ik er niet zo bescheiden over moet zijn. Zo stapte ik eens samen met enkele Belgen het vliegtuig op. ‘Je moet die tatoeage niet zo wegsteken,’ zeiden ze. Ik moest er wel even om lachen. Ik kon die tattoo toch moeilijk op mijn voorhoofd zetten?”

Interview: Shauni Deferm