Plus-size mode zit in de lift. Ashley Graham is al een weekje trending sinds ze als eerste XL-topmodel de cover van Sports Illustrated sierde. En nu lanceert Beth Ditto een plus-size kledinglijn. De fatshionista van de populaire band Gossip wil dat álle vrouwen zich goed in hun vel voelen.

De collectie van Beth Ditto is er één voor dames met stijl: heel wat vrolijke prints, maar er is ook plaats voor elegant zwart en een vleugje denim mocht niet ontbreken. De jurk met lipstick-sporen is onze absolute topfavoriet. Een ander hebbeding uit haar collectie is het T-shirt met de iconische punt-bh van Jean Paul Gaultier. Echt iets om je Madonnagehalte de lucht in te blazen! Én je kunt het ook als kleedje dragen: win-win.

Er komt dus eindelijk wat meer keuze voor vrouwen met een maatje meer. De mode-industrie evolueert echter traag en dat vindt Beth Ditto niet zo verrassend. “In de laatste tien jaar is er al veel veranderd, maar we zijn absoluut nog niet waar het ooit kan of zal zijn.” Enkel wanneer de discriminatie vermindert kan de modewereld zich pas echt ontwikkelen, vindt de famous fatshionista.

“Het is niet plus-size maar size sexy!” (Ashley Graham)

Een ander boegbeeld van de XL-mode, Ashley Graham, verscheen deze week als eerste model met maatje 42 op de cover van Sports Illustrated. “Deze cover is voor elke vrouw die dacht dat ze niet mooi genoeg was vanwege haar maten”, liet ze weten op Instagram.

Op de New York Fashion Week stelde Ashley ook haar eigen lingerielijn voor. Ze weigert haar collectie wel met ‘plus-size’ te bestempelen. “Nee, het is size sexy!” Als activiste probeert Ashley Graham tegen dat label op te boksen. “We noemen onszelf wat we willen. Vrouwen, met vormen die bij ons horen.” Dat zegt ze in haar inspirerende Ted talk.

Maar er zijn ook XL-modellen die zich niet storen aan het woord. Topmodel Tess Holliday is zelfs een fanatieke verdediger van de term want het wordt niet negatief gebruikt. “Ik geloof sterk in gewoon benoemen wat het is”, zei ze in een interview met Paper Magazine. Volgens Holliday zorgt het labelen ervoor dat vrouwen zich niet alleen voelen.

Plus-size, XL, curvy mode of mode voor vrouwen met een maatje meer? Hoe je het ook wilt noemen er is steeds meer plaats voor. Fantastisch toch?

De collectie van Beth Ditto kan je hier kopen.