Toen Tatyana Beloy de man van haar leven leerde kennen, bleek hij al een zoontje te hebben. Tatyana koos resoluut voor de liefde én het daarbijhorende plusouderschap. Dat had ze bij een vorige relatie ook gedaan. Nu koos ze voor de constructieve aanpak, en samen met gedragstherapeut Erik Franck schreef ze een handleiding voor plusouders.

Het plusouderschap is verrijkend, maar bij momenten ook moeilijk”, zegt Tatyana Beloy. “Wanneer je dan op zoek gaat naar boeken hierover, vind je amper iets. Als je trouwt of een baby krijgt, heb je de boeken maar uit te kiezen. Over het plusouderschap is er veel minder informatie voorhanden. En áls je dan toch iets vindt, is de teneur overwegend negatief. Daar word ik lastig van. Uiteraard kan het moeilijk zijn, maar tegelijk gaat er ook een nieuwe wereld open. Ik wil niet blijven stilstaan bij problemen, ik wil vooruit.”

Je had eerder al eens een relatie met een man met kinderen?

Dat klopt. Toen liep het plusouderschap niet altijd van een leien dakje. Toen ik Konrad leerde kennen, wilde ik het anders aanpakken. Dit keer koos ik ervoor om hulp te zoeken. Ik klopte aan bij gedragstherapeut Erik Franck. Met dit boek wil ik niet alleen nieuwe plus-ouders een handvat aanreiken, ik wil tegelijk ook een signaal geven dat het niet zwak is om hulp te vragen, maar net krachtig. Ik heb veel opgestoken van mijn gesprekken met Erik. Zo leerde ik duidelijk grenzen stellen en beter communiceren. Dat zijn dingen die ik niet alleen privé maar ook op werkvlak toepas. Het is soms even zoeken naar een therapeut waarmee het klikt, meer eens je die gevonden hebt, is het een enorme meerwaarde.

Verliep het contact met het zoontje van je vriend meteen goed?

Dat ging van bij de start heel goed. Dat is heel natuurlijk gegroeid en voelde nooit geforceerd aan. De contacten met zijn mama verliepen daarentegen minder vlot. Intussen is alles meer gestructureerd en zijn er minder conflicten, maar in het begin liep dat heel moeilijk. Ik heb geleerd dat tijd belangrijk is. Ik wil vaak snel gaan terwijl anderen meer tijd nodig hebben en aan de nieuwe situatie moeten wennen. Maar ook voor mij was het uiteraard een aanpassing. Het gooide mijn leven wel wat overhoop, maar ik krijg er ook zoveel voor terug. Er is nu veel meer structuur in mijn leven en dat geeft me een soort van rust. Ik kan er enorm van genieten om op een vrijdagavond in de zetel te ploffen en een Disney-film te bekijken in plaats van op café te gaan. Ik vind het ook heerlijk om in een huis te wonen dat leeft.

Waar je wel problemen mee hebt, is de term stiefmoeder. Waarom?

Ik vind het een verschrikkelijk woord dat me altijd doet denken aan de slechterik in een film van Disney. Dat het woord ‘moeder’ in de term staat, begrijp ik niet. Ik neem mijn verantwoordelijkheid, voed mee op en pas mijn agenda aan. Mijn vriend en zijn zoon zie ik als mijn gezin, maar ik ben geen moeder. Hij noemt me TatyWaty, maar de rol van mama ambieer ik niet.

Heb je ook zelf een kinderwens?

Momenteel geniet ik van het leven dat ik heb. Ik had vroeger nooit een kinderwens want ik dacht dat het mijn leven zou beperken. Of ik ooit zelf mama word, zal ik wel zien als ik groot ben. (lacht) Ik heb in elk geval beseft dat een kind in je leven leuk kan zijn. Ik heb een liefde ontdekt die ik voordien niet kende. Ook met Supastar (waarmee ze o.a. musicalstages organiseert, red.), werk ik constant met kinderen. Dat is fijn en geeft me veel voldoening. Ik heb mijn plekje, zowel privé als professioneel, helemaal gevonden.

Heb je het leven waarvan je droomde?

Ik droomde er als kind altijd van om iets met musical en film te doen. Die dromen zijn helemaal uitgekomen. Wat ik wil doen, is doorheen de jaren niet veranderd. Ik amuseer me rot en hoop dat dit verhaal blijft duren. Zowel qua mijn eigen ambities op acteervlak als wat ik doe met Supastar. Door Supastar heb ik echt voeling met kinderen en tieners en weet ik waarmee ze bezig zijn en wat ze belangrijk vinden. De kledingcollectie die ik eerder voor ZEB maakte, past ook perfect in het verhaal dat ik met Supastar aan het schrijven ben. Ik ben dan ook blij om ambassadeur te zijn van ZEB For Stars. Voor mensen die hun dromen najagen, heb ik dan ook slechts één goede raad: Leef niet op angst maar probeer te bereiken wat je wil. Ik zie vaak dat mensen bang zijn om dingen te veranderen. Probeer die angst om te buigen in positieve energie en je komt al een heel stuk vooruit. En volg vooral je gevoel. Voelt iets niet goed aan, doe het dan niet. Verloochen jezelf nooit.

Zelf een plusmoeder of -vader? Dit zijn de tips van Tatyana:

Blijf in alle situaties kalm.

Besef dat je een situatie niet alleen kan veranderen, alleen je eigen gedrag en gevoelens.

Communiceer transparant met je partner en verstop je gevoelens niet.

Weet dat je niet verantwoordelijk bent voor de gevoelens van een ander.

Een moeilijk moment? Ga samen wat wandelen of een glas drinken om het uit te praten. Maar probeer het niet altijd thuis op te lossen. Een andere omgeving praat soms makkelijker.

‘Nooit meer stiefmoeder’ is verschenen bij Borgerhoff & Lamberigts en kost 22,99 euro.

 

 

 

 

 

 

tekst: Valerie De Groodt – beeld: ZEB