De Vlaming staat erg op zijn privacy als het op de slaapkamer aankomt. Voor 67 procent is deze ruimte privé en krijgen gasten ze niet te zien als ze op bezoek komen. Ook de badkamerdeur blijft in 4 op de 10 gezinnen dicht als er bezoek is. In alle andere ruimtes mag er nagenoeg vrij worden rondgelopen. Dat blijkt uit een onderzoek dat slaapspecialist Swiss Sense liet uitvoeren bij zo’n 1.000 Vlamingen.

Wat daarnaast opvalt is dat bij de generatie tussen 35 en 49 jaar oud, met 76 procent zelfs nog meer Vlamingen liever de slaapkamerdeur dichtlaten voor bezoekers. Bij jongeren en oudere mensen ligt dit percentage lager, net boven de 60 procent. Zij hebben er dus minder vaak moeite mee om hun slaapkamer te tonen.

Voor ongeveer de helft van de mensen die liever geen pottenkijkers in hun slaapkamer heeft, gaat het erom dat wat er daar gebeurt en hoe het eruitziet alleen voor het gezin bestemd is. 40 procent krijgt er een onprettig gevoel bij om andere mensen een inkijk in hun slaapkamer te geven. Voor 9 procent is het er te rommelig om ze te tonen aan andere mensen en 4 procent laat ze liever niet zien omdat ze niet zo mooi gestyled is.

Geen probleem om keuken en woonkamer te tonen

Naast de slaapkamer is de badkamer de ruimte waar Vlamingen het minst graag bezoekers een kijkje laten nemen. Voor 4 op 10 Vlamingen is de plek waar ze zich wassen, opfrissen en uitdossen off limits voor bezoek. In de berging geeft 1 op 3 Vlamingen liever geen inkijk. De keuken, eet- en woonkamers in Vlaamse huizen zijn voor meer dan 90 procent toegankelijk voor bezoek.

De slaapkamer wordt nog steeds, samen met de badkamer, gezien als een plek waar we tot rust komen, waar we ons terugtrekken om onze batterijen op te laden voor een nieuwe dag en dit in tegenstelling tot de keuken of living. Daar ontvangen we graag vrienden en familie.

Telewerken in de slaapkamer

Wat doe je naast slapen nog in een slaapkamer? Wel voor 2 op 3 Vlamingen is het antwoord eenvoudig: niets. Zij gebruiken deze ruimte alleen om te slapen. En uit verschillende slaaponderzoeken blijkt dat het bevorderend is voor de slaaprust om enkel ‘slapen’ te associëren met de slaapkamer idpv strijk- of tv-kamer. Toch wordt er in de slaapkamer van 1 Vlaming op 5 ook tv gekeken. Sinds de pandemie benut ook 8 procent van de Vlamingen deze ruimte als home office. Dat percentage zou opnieuw kunnen stijgen nu we weer meer zijn aangewezen op van thuis werken. Alleen geven we collega’s ook liever geen inkijk in waar we slapen. 70 procent maakt tijdens videocalls vanuit de slaapkamer gebruik van een vervaagde achtergrond of gaat zo zitten dat je niets van de kamer kan zien. Voor 5 procent is het ook de strijkkamer en 4 procent gebruikt het wel eens als sportruimte.

Bron: www.swisssense.be