Britt Van Marsenille kennen we als radio- en tv-presentatrice. Maar er is ook een kant die we nog niet zo goed kennen: als Britt niet op pad is voor een reportage, zorgt ze voor haar bijen. Britt is namelijk sinds zes jaar imker. Recent bracht ze hierover het kinderboek ‘Britt bij de bijen’ uit.

Per toeval belandde ik jaren geleden op een open dag van een imkerij”, vertelt Britt. “Ongeveer in diezelfde periode las ik ook enkele artikels over het feit dat het helemaal niet goed ging met de bij. Bij het zien van die bijenkast was ik meteen verkocht. Imker zijn, is echter complex en ik raad aan om er niet onbezonnen aan te beginnen. Ik ging dus les volgen bij de imkers. Een jong meisje dat bijen wilde houden in de stad, dat hadden ze nog niet vaak gezien. (lacht) De meeste imkers zijn oudere mannen en ik snap intussen wel het waarom van die leeftijd. Qua tijdsinvestering had ik het zeker onderschat. Dat is ook de reden waarom ik momenteel maar één bijenkast heb. Meer kasten houden, is voor mij momenteel echt onmogelijk. Ik ben wel blij om te zien dat er stilaan meer bewustzijn komt rond bijen. De Week van de Bij heeft daar een grote bijdrage aan geleverd. Bovendien zie ik stilaan ook een verjonging bij de imkers. De oudere generatie helpt de jongere generatie nu met hun eerste stappen. Dat is mooi om te zien en zo wordt het metier ook echt doorgegeven.

Jij bracht ook een kinderboek uit, ‘Britt bij de bijen’.
Bijen en wespen worden nog vaak met elkaar verward. En zo zijn er nog wel wat misverstanden die ik de wereld uit wilde helpen. Bovendien wil ik het belang van bijen ook aan mensen duiden. Ik ben nog maar zes jaar imker, dus ik voelde me niet geroepen om een imkerboek voor volwassenen uit te brengen. Wat ik wél wilde, is kinderen op een eenvoudige manier uitleggen waarover het allemaal gaat. Ik was vroeger niet de makkelijkste lezer omdat ik dyslectisch ben. Die ervaring kwam me van pas om een toegankelijk boek voor kinderen te schrijven.

Heeft corona invloed op de bijen gehad?
De natuur heeft er deugd van gehad. Mensen zijn beginnen tuinieren, waardoor we meer bloemen zien. Daarnaast lieten we de auto ook veel vaker staan. De keerzijde is dat we meer zijn gaan wandelen en daarbij ook wel eens wat plat hebben getrapt. Ik denk dat er voor- en nadelen zijn, net zoals voor ons. Het minder gejaagd leven omarm ik, maar mijn sociale contacten heb ik echt gemist. Ook het reizen, wat echt mijn voeding is, kon niet meer en dat miste ik enorm.

Heb je al grote reisplannen?
Wij hebben de luxe om een busje te hebben waarin we ook kunnen slapen. Zo hebben we overal ons huisje op vier wielen bij en zijn we deze zomer echt flexibel. Vliegtickets boeken vind ik wat vroeg, maar ook in eigen regio valt er heel wat te ontdekken. België kent heel wat verborgen pareltjes. Mijn favoriet is Limburg. Daar kom ik echt heel graag. De natuur is wondermooi en je hebt er plekken waar je je zowaar in Afrika waant. Limburg is magnifiek en een aanrader voor een vakantie in eigen land.

Wat wil je verder in eigen land zeker nog eens ontdekken?
Een vriend van ons bouwde boomhutten in de Ardennen, in het dorpje Humain. Op Instagram – voor mij hét ultieme medium om nieuwe, leuke plekjes te ontdekken – vind je hem onder de naam Stay Ici. Je kan er logeren in glazen boomhutten. Allemaal heel duurzaam, ecologisch en bewust bedacht en gebouwd. In Herenthout wil ik dan weer graag eens naar Back-yard Club. Het is een plek waar liefde voor hout, muziek en skaten centraal staat. En laat dat nu net drie dingen zijn waar ik echt van hou.

Vind je rust in eigen land?
Bij mijn bijen vooral. Ik kan er echt van genieten om een stoeltje te nemen en naast mijn kast te gaan zitten. In de zomer is mijn bijenvolk met ruim 60.000. Een van hen is de koningin: wat groter, ranker en slanker dan de rest. Dat is mijn Waar is Wally. Ik ga dan op zoek naar de koningin met het gezoem rond mijn oren. Soms vind ik ze, soms niet. Maar ik geniet er elke keer van.

‘Britt bij de bijen’ – 16,99 euro – Uitgeverij Horizon

(tekst: Valerie De Groodt/omslagfoto Greetje Van Buggenhout)