Dat de Provence ook tijdens de winter een aanrader is, bewijst reisjournaliste Ingrid Castelein. Met haar boeken Mon(t) Ventoux en Route de la Lavande neemt ze ons op het ritme van de seizoenen mee naar het hart van de Provence.

In haar eerste boek, Mon(t) Ventoux, maakten we kennis met de zuidflank van de Mont Ventoux. In haar tweede Route de la Lavande komt de noord- en oostkant aan bod. Ingrid gidst ons langs dorpjes als Nyons, Montbrun-les-Bains en Mollans-sur-Ouvèze, in geuren en kleuren beschrijft ze de Provençaalse marktjes van Malaucène en Buis-les-Baronnies. En daar blijft het niet bij: Ingrid en haar man fietsen ook flink wat cols op en brengen daar uitgebreid verslag over. Uniek is dat je dankzij haar boeken ook leert dat de Provence niet alleen tijdens de zomer hemel op aarde lijkt, maar ook tijdens het najaar en de winter een charmante bestemming is. Wij vroegen de auteur naar haar favoriete plekjes en aanraders.

Je hebt al twee boeken over de Provence op je naam staan, en er is een derde in de maak. Wat is het dat jou zo aantrekt aan die regio?

Ingrid Castelein: De Provence is een regio met een prachtige natuur, waarbij olijf- en boomgaarden, de wijngaarden, lavendelvelden het glooiende landschap tooien. Daarnaast zijn er de Mont Ventoux en ook tal van andere cols die je telkens een fijn uitzicht geven, en tal van uitdagingen ook voor wie graag fietst of wandelt.

Daarbij komen de typische dorpjes die traditioneel op een hoogte liggen, alle huisjes daar tegen elkaar aan, met hun bleke gepleisterde gevels en gelijkaardige daken van bolle dakpannen en centraal een kerktoren die er boven uitsteekt met zijn smeedijzeren campanile, en dikwijls ook een kasteelruïne. Ik kom er nu al jarenlang en doe nog steeds nieuwe ontdekkingen, steeds nieuwe dorpjes en plekken om naar terug te keren.

Daarnaast heb je natuurlijk het zalige zuiderse leven waar je, op vakantie, even aan deelneemt: het rustig aan doen, slenterend op de marktjes boodschappen doen, op een terrasje stoppen voor een petit café of, naar de middag toe voor een pastis of een rosé, en daarbij de plaatselijke bevolking aanschouwen die een potje petanque speelt op het dorpsplein.  Daar krijg ik echt nooit genoeg van!

 

De meeste mensen associëren de Provence met de zomer, maar tijdens een interview op de radio bekende je dat je vooral van de Provence houdt tijdens de winter. Wat maakt een winter in de Provence zo mooi?

Er zijn verschillende redenen waarom ik in de kerstvakantie graag naar de Provence reis:

  • Het licht is in de winter zachter en maakt de kleuren en de omgeving mooier, daar waar het licht in volle zomer te hard is.
  • De natuur opent zich: bomen verliezen bladeren waardoor je in bossen en bermen meer uitzicht hebt, verder kunt kijken, meer ziet. Ook de wijngaarden en lavendelvelden waar werd geoogst, tonen zich in hun kaalheid mooi, met een strakke symmetrie.
  • De temperatuur is er zacht. Op een zonnige dag kun je er gerust een terrasje doen en buiten eten, zalig!

Kun je een drietal tips geven voor het bezoeken van de Provence in de winter?

Drie tips die ik in Route de la Lavande uitgebreid beschrijf zijn:

  1. De kastelen van Grignan en Suze-la-Rousse: het kasteel van Grignan moet je in je leven ooit eens hebben bezocht. Het pand op zich loont immens de moeite en daarnaast heb je vanaf het terras een 360° uitzicht over de hele omgeving. In de omgeving is ook het kasteel van Suze-la-Rousse een ommetje waard.

Grignan

2. De truffelmarkten van Richerenches, Saint-Paul-Trois-Châteaux en Carpentras : een sfeervolle belevenis waarbij de truffel, die specifieke winterlekkernij, centraal staat.

3. De marktdag van Nyons op donderdag. Nyons is de hoofdstad van de gelijknamige olijf die in de winter wordt geoogst. Het aanbod in de winter is op de Provençaalse markten ook anders dan in de zomer, met veel lekkernijen voor de feestdagen zoals oesters, foie gras, kazen, …. Kortom, het lekkerste uit de Franse gastronomie! Vooral in de kerstvakantie krijgen ze een extra leuke toets met de kerstman die present is.

 

Lezers kunnen je ontmoeten tijdens de boekenbeurs. Wat mogen ze van jou verwachten?

Ik ben er present tijdens dit weekend. Op zaterdag 4 november vindt er in de Rode Zaal een auteurspodium plaats, met als onderwerp Memorial Tom Simpson. Daarbij word ik geïnterviewd, samen met Joanne Simpson (dochter van de overleden Tom Simpson), over de Mont Ventoux. Dit naar aanleiding van de 50ste verjaardag van het overlijden van de renner, tijdens de rit van de Tour de France op de Mont Ventoux en dat in mijn tweede boek Route de la Lavande aan bod komt. Het interview vindt plaats van 12 tot 13 uur, aansluitend is er van 13 tot 15 uur een signeersessie, op de stand (stand 420) van Manteau/WPG Uitgevers België, in hall 4.

Ook op zondag 5 november ben ik daar van 11 tot 13 uur present, op stand 420, om te signeren.

Info: www.facebook.com/MontVentouxBoek