Belgen die een tweede verblijf aanschaffen, richten hun pijlen graag op de Spaanse Costa Blanca. Vorig jaar kochten 2.105 landgenoten er een huis of appartement. Wij spraken met Jesualdo Ros, algemeen secretaris van Provia (Vereniging van Projectontwikkelaars in Real Estate in de provincie Alicante) over het hoe en waarom van tweede verblijven aan de Costa Blanca, en of zo’n tweede verblijf al dan niet een goede investering is.

“Het kopen van vastgoed aan de Costa Blanca zit in de lift”, zegt Jesualdo Ros. ” “In 2020 kochten maar liefst 2.105 landgenoten een woning in de provincie Alicante, ondanks de pandemie. Uiteraard heb je eerder bescheiden en duurdere woningen, maar gemiddeld telt de Belg ongeveer 220.000 euro neer voor zo’n tweede verblijf. Na de Nederlanders zijn de Belgen daarmee de grootste spenders.”

De Belgische koper laat zich graag verleiden door een goede prijs-kwaliteitsverhouding, met andere woorden: je krijgt wat voor je geld. “Maar de prijzen zijn aan het stijgen“, waarschuwt Jesualdo Ros. “De coronacrisis heeft de prijzen stabiel gehouden, maar nu er minder nieuwe woningen beschikbaar zijn en de prijzen van het bouwmateriaal stijgt, wordt verwacht dat je de komende jaren ook een pak meer zal moeten betalen voor vastgoed. Momenteel merken we al een lichte prijsstijging, maar het is nog steeds een goed moment om te kopen. Al zal dat dus de komende jaren misschien anders zijn.”

Belgen schaffen een tweede verblijf niet alleen aan om zelf een vaste stek te hebben onder de zon, maar ook als investering. “Veel Belgen bieden hun tweede verblijf aan op de verhuurmarkt“, zegt Jesualdo Ros. “De Costa Blanca is een topbestemming die makkelijk en snel te bereiken is en het hele jaar door een zon en een goed klimaat kent. Dat maakt de regio aantrekkelijk voor veel toeristen, waardoor ook je tweede verblijf makkelijker verhuurt geraakt. Zo haal je een mooi rendement uit je eigendom.”

Dromen van een tweede verblijf in Spanje is makkelijk, maar hoe maak je die droom realiteit? Jesualdo tipt: “Ga te rade bij een ervaren bouwbedrijf, projectontwikkelaar of makelaar. In Spanje is het ook gebruikelijk om eens je een pand gevonden hebt een advocaat onder de arm te nemen. Hij checkt alles tot in de puntjes, zodat je 100 procent veilig kunt kopen. Weet dat er bovenop het aankoopbedrag nog bijkomende kosten zijn: belastingen, externe en juridische kosten, informeer je daarover goed zodat je niet voor verrassingen komt te staan. De onderhandse overeenkomst die opgesteld wordt, is juridisch al bindend.  Pas bij de ondertekening ervan, moet je een voorschot overmaken. Voordien betaal je niets.”

provia.es