De meest iconische jeans ooit? Dat moet de 505 jeans zijn, door Levis geïntroduceerd in 1967 en vooral bekend uit de New Yorkse punk- en rock scene in de jaren ’70. En goed nieuws voor wie graag een stevige lap rock-‘n-roll rond de billen heeft hangen, want in aanloop van de 50ste verjaardag van de 505 wordt deze jeans opnieuw geïntroduceerd.

Levis_Mood_M505C_5

Vijftig jaar geleden was de Levis 505 echt een jeans waar rockmuziek uit leek te komen. Rocksterren en pop artiesten werden veelvuldig gespot in de jeans, al dan niet gescheurd of ‘trashed’. De jeans staat ook wel bekend als de ‘stage-jeans’ met een tijdloze lived-in, rocked-in fit.

De originele 505 zip fly jeans, is een van de meest populaire fits van Levi’s voor mannen en vrouwen. Door de straight leg is de jeans geschikt voor ieder figuur. Versleten gedragen door Debbie Harry, customized zoals de Ramones, of gescheurd zoals op de cover van het ‘Sticky Fingers’ album van de Rolling Stones.

Anno 2016 lanceert Levi’s een gemoderniseerde versie van de 505 jeans: de 505 C jeans. De C staat voor customized, omdat het design team een aangepaste straight leg heeft ontwikkeld, gecombineerd met een perfecte slim fit.

“De 505 was het symbool van een tegencultuur en werd beroemd tijdens een tijdperk van ongebreidelde creativiteit in kunst en muziek,” zegt Karyn Hillman, Levi’s brand Chief Product Officer. “De laatste jaren merkten we dat veel mensen de 505 vintage begonnen te kopen, vooral de meisjes; wellicht omdat de oude 505 een rits heeft en vanwege de snit de billen omhoog brengt. Met de nieuwe 505C die we nu lanceren, hebben we een soortgelijk effect gecreëerd.”

De nieuwe 505C valt in de taille, heeft een rechte pijp en is aansluitend op het bovenbeen. Meer info over de rockjeans uit de jaren ’70, kun je hier vinden.