Gordijnen zijn een belangrijk element in de decoratieve aankleding van je woning. De tijd dat ze enkel dienden om te verduisteren of nieuwsgierige blikken weg te houden, ligt al lang achter ons. Interieurstyliste Cindy Ballière geeft ons tips & tricks om je interieur te doen schitteren met de juiste raamdecoratie.

1. De investering waard

“Raamdecoratie is niet goedkoop, maar zeker wel de investering waard. Het is een grote sfeermaker in de woning, het kan voor privacy zorgen als je dat wenst, het werkt isolerend en het zorgt voor verduistering.”

2. Niet dominant

“Ik ben zelf voorstander van gordijnen die er zijn voor de gezelligheid, maar niet primeren. Ze mogen in je interieur op de achtergrond blijven. Veel mensen maken de fout om het hele interieur neutraal te maken en dan de nadruk op de gordijnen te leggen. Dat is geen goed idee. Het is beter om de nadruk te leggen op een kussen, een vaas of accessoires dan op de gordijnen. Door deze zaken te vervangen, kun je op een eenvoudige manier je interieur nu en dan eens een ander accent geven en trends volgen.”

3. Alle combinaties

“We zien in motieven en kleuren de trends wat verdwijnen. Zowat alles kan gecombineerd worden. Wat nu heel veel gekozen wordt, is vintage en botanische prints. Bij vintage gaat het dan bijvoorbeeld om de combinatie van flessengroen met goud. Roze met koper-koraal en goud met koningsblauw is ook aan een opmars bezig. Particulieren kiezen vooral veilige kleuren zoals aardetinten.”

4. Stofkeuze primeert op kleur

“Als je met gordijnen warmte wil creëren in je woning, dan doe je dit beter door de keuze van de stoffen dan door de kleur. Fluweel en wol bijvoorbeeld zijn uitermate geschikt om warmte te benadrukken.  Polyesterstoffen worden nog steeds het meest verkocht omdat ze makkelijkst zijn in onderhoud.”

5. Maatwerk

“Als je investeert in raamdecoratie, kies dan voor maatwerk en zie je interieur als één geheel. De persoonlijkheid van de bewoners is belangrijk bij de keuze maar ook en vooral de functionaliteit van de gordijnen. Moeten ze dienen om zoninval te beperken of inkijk tegen te gaan? Wat is er technisch mogelijk in het huis? Is de rest van het interieur strak en minimalistisch of net niet? Naar welke kant zijn de ramen gericht? Kies bijvoorbeeld geen donkere gordijnen daar waar je ramen naar het zuiden gericht zijn. Ze zullen namelijk warmte absorberen en snel verkleuren.”

(Tekst: Mieke Vercruysse/foto Getty Images)