Zo maak je een cronut

362

30 OKTOBER 2013 | NOOOOOOOO! IK WIL DIE OOK PROEVEN! Onze Grote Cronut Smaaktest ging niet onopgemerkt voorbij. Veel lekkerbekken willen de cronut (kruising van croissant en donut) ook eens proberen, maar het lekkernijtje blijkt niet altijd makkelijk te vinden. Dus maken we die gewoon zelf. Zo!

Dit heb je nodig voor zo’n 10 cronuts:

– 60 ml melk
– 65 ml warm water (niet kokend!)
– 6 g droge gist
– 150 g boter ( koud, in blokjes)
– 125 g bloem
– 125 g zelfrijzende bloem
– 30 g suiker
– ½ theelepel zout
– Kom vanillesuiker
– Patisseriecrème
– Decoratie: suikerbeslag
– 1 citroen

Zo maak je het:

Klop de melk, het water en de gist samen op. Mix ondertussen de boter en de twee soorten bloem in een mixer of meng voorzichtig met je vingers. Het is belangrijk dat de boter niet volledig vermalen wordt (het zou moeten lijken op broodkruimels). Meng de suiker en het zout met het bloem/botermengsel en gooi deze dan samen bij het melk/water/gist-beslag. Kneed alles samen tot een grote bal. Bedek met folie en laat 2 uur rusten.

Rol het deeg dan uit op een bebloemd oppervlak tot ongeveer 1 cm dik. Doel: de grootte van het deeg zou twee keer zo lang moeten zijn dan het breed is. Vouw dan het deeg in derdes zodanig dat de uiteindes naar het midden geplooid worden om daarna nog eens toe te plooien. Draai dan het deeg 90 graden en herhaal dit proces nog twee keer.

Bedek het deeg weer met folie en laat vier uur rusten, bij voorkeur ’s nachts.

Rol dan het deeg nog eens uit, tot ½ cm dik en gebruik dan vormpjes om de vorm van je cronuts te bepalen, bij voorkeur rond. Leg dan de gevormde cronuts op een bebloemde plaat en bedek met een handdoek om nog eens te laten rijzen voor een uur.

Bak dan de cronuts in olie, geef iedere kant twee minuutjes tot ze goudbruin gebakken zijn. Laat ze dan even uitlekken op keukenrolpapier om ze dan in de vanillesuiker te rollen, voor ze afgekoeld zijn. Injecteer de donuts dan nog met patisseriecrème, en als finishing touch versieren met suikerbeslag! En klaar!

Smakelijk!

 (Foto Instagram: lxy19)

Eline Denys

Bron recept: sortedfood.com