Recept voor (lekkere) lactosevrije broodpudding

1605

11 OKTOBER 2013 | Wie een voedselallergie heeft, steekt zijn hand in de lucht! Sinds Eva Daeleman een lans brak voor gluten- en lactosevrij lekkers is er een kleine hype ontstaan. Jeroen Meus zette allergievrije recepten in zijn nieuwe boek, bij Julie’s House (zelf geproefd!) is er nu ook overheerlijke lactosevrije taart… En op de redactie viel dit kookboek binnen: ‘Allergievriendelijk koken’ van Wendy Rose Scheers. Omdat hypes er zijn om te volgen, koken wij deze maand elke week een gerecht uit dit boek.

aller_1
Euh, tot zo ver de theorie. Deze week ondervonden we een klein probleempje. We hadden niet goed opgelet en een ingrediënt te weinig gehaald. En omdat de buren ook geen blik volle kokosmelk in huis hadden, houden we het quinoadessert met perzik voor een volgende keer. Daarom geven we nu het recept voor een lekker én makkelijk én lactosevrij dessert…

Het kookboek
Ons blote hoofd.

Het recept
Lactosevrije broodpudding à la Lola.

De bereidingsduur
Een goed kwartiertje werk en dan drie kwartier in de oven.

De kostprijs
Oud brood, wat melk en eieren. Van dit gerecht word je niet arm.

De jury
De vegetarische vrouw des huizes (29 jaar), de lactose-intolerante Lola (2 jaar) en de kok himself (31 jaar  & kicking).

De benodigdheden
Voor de basis broodpudding: 300 gram oud brood, een halve liter lactosevrije melk (of sojamelk), 200 gram kristalsuiker, 5 eieren, (minstens) 50 gram rozijnen, een weinig kaneel en vanillesuiker. Wie eens zot wil doen, mag ook nog wat appel, banaan of chocolade gebruiken.

De bereiding
1. Versnipper het oud brood in een kom. (Ideale bezigheid voor peuters, kleuters en andere kleine kinderen.)
2. Verwarm de melk met de kristalsuiker. Af en toe eens roeren. (Al was het maar voor de show.)
3. Voeg de lauw geworden gesuikerde melk in de kom met het brood.
4. Even wachten, de kruimels van onder tafel vegen… en ondertussen het brood laten weken.
5. Het leukste werk nu! Plet, kneed en masseer het brood met je (gewassen) handen tot het een dikke brij vormt.
6. Kluts de eieren en voeg dat mengsel toe aan het brood, samen met de rozijnen, kaneel en vanillesuiker. (Eventueel kan je nu zot doen en de stukjes banaan, appel en/of chocolade toevoegen.)
7. Giet alles in een beboterde vuurvaste vorm. (Of zoals wij in zo’n handig rubberen cakevorm van Tupperware.)
8. Laat ongeveer 45 minuten in een warme oven (+- 200°) bakken.
9. Keer om op een warme schotel.
10. Dit hoeft niet per se, maar wij wachten toch altijd even met eten tot de broodpudding wat afgekoeld is.

Zo ziet het resultaat er dan ongeveer uit
brood

Het rapport van de jury
Dikke duim!

Bart Casteleyn