Iedereen kent wel dat vreugdesprongetje dat je (bijna) maakt als je bij je zonet bestelde koffie niet alleen een koekje, maar ook een glaasje advocaat krijgt. Je weet wel, die heerlijk smeuïg zoete eierlikeur met een pittige toets alcohol. Maar… advocaat leent zich tot zo veel meer dan alleen als ‘sidekick’ te dienen van je koffie.

Filliers Distillery, dat ook de heerlijke Filliers Advokaat op de markt brengt, inspireert ons met venkele even originele als lekkere recepten met een stevige dosis advokaat. Van waanzinnige freakshake waarbij er niet wordt gekeken op een toefje slagroom meer of minder over hartverwarmende cocktails en ovenheerlijke en luchtige vanille cupcakes met advokaatvulling.

Filliers Advokaat Freakshake

Ingrediënten voor 2 stuks

 • 3 bollen vanille-ijs
 • 900ml volle melk
 • 7 soeplepels Filliers Advocaat
 • 100 gram fondant chocolade en 50 gram witte chocolade
 • Witte chocoladeschilfers en chocolade crisppearls
 • Mini brownies of ander mini gebak
 • 2 Donuts
 • Mini chocolade cup
 • Opgeklopte slagroom (spuitbus)

Zo maak je het:

Smelt de fondant chocolade en de bestrijk de bovenste rand van de jar met de chocolade aan de buitenkant. Strooi over de chocolade de witte chocoladeschilfers.
Smelt de witte chocolade en doe deze in een blender, samen met het vanille-ijs, de melk en 6 lepels Filliers Advokaat. Giet de milkshake in het glas tot 1 cm onder de rand.
Neem de goed gekoelde spuitbus slagroom en spuit van in de jar naar omhoog en bouw een mooi torentje. Prik de satéstok door de donut, prik het klein gebak door de satéstok en steek ze door de toef slagroom. Werk af met de chocolade cup gevuld met een soeplepel Filliers Advocaat en de chocolade crisppearls.

Tip: hoeveel lepels Filliers Advokaat je gebuikt voor je milkshake mag je zelf bepalen en ook in de versiering mag je je eigen fantasie laten werken!

Filliers Advokaat cocktails

Espresso Charles

Gebaseerd op een espresso martini, maar dan met echte Belgische genever. De cocktail wordt afgewerkt met een schuim van room met Filliers Advokaat. Ideaal voor de koude winteravonden want deze cocktail kan ook warm geserveerd worden!

Doe 5cl Filliers 8yo Barrel Aged Genever, 3 cl koffie en 2cl koffielikeur in een shaker met ijs en schud krachtig.
Giet met een strainer (zeefje) in een martiniglas.
Meng wat verse room met 1 à 2 koffielepels Filliers Advokaat en roer tot een smeuïge mix.
Gebruik de achterkant van een lepel om deze bovenop de cocktail te gieten, zodat deze bovenop blijft drijven. Werk af met enkele koffiebonen.

Tip! Je kan de genever, koffie en koffielikeur ook opwarmen. Zo bekom je een warme cocktail.

Eggs-cellent

Een frisse cocktail, ideaal om je maaltijd mee af te sluiten! De cocktail wordt afgewerkt met een eierschaal met Filliers Advokaat.

Doe 3 koffielepels Filliers Advokaat, 1,5 cl Disaronno, 3cl witte wijn en een koffielepel citroensap in een shaker met ijs en schud krachtig.
Giet met een strainer (zeefje) in een tumblerglas (kort whisky glas) en voeg ijs toe aan het glas.
Werk af met een halve eierschaal die je vult met Filliers Advokaat.

Filliers Advokaat cupcakes

Een heerlijk luchtige vanillecupcake met advokaatvulling op basis van mascarpone en een luchtige witte chocolade botercrème.

Ingrediënten voor 12 cupcakes:

 • 125 gr ongezouten boter
 • 125 gr kristalsuiker + 2 zakjes vanillesuiker ( 20gr)
 • 125 gr bloem
 • 1 zakje bakpoeder 15gr
 • 2 eetlepels melk
 • 2 eieren

Voor de vulling:

 • 125 gr Mascarpone
 • 3 eetlepels Filliers Advokaat

Voor de afwerking:

 • 45 gr bloem
 • 240 ml melk
 • 200 gram ongezouten roomboter
 • 200 gr poedersuiker
 • 1 tl vanille extract
 • 200 gr witte chocolade

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vul de vormpjes van je cupcake bakblik met de papieren bakvormpjes. Het is belangrijk om zo een bakblik te gebruiken omdat je cupcake zijn typische vorm kan bekomen!
Klop de eieren luchtig op met de suiker en de vanillesuiker. Laat de boter smelten en voeg deze toe aan het beslag van de eieren en suiker. Voeg nu ook 2 eetlepels melk toe. In een aparte kom voeg je het bakpoeder toe aan de bloem. Lepel per lepel voeg je de bloem toe aan het eiermengsel tot deze wat dikker wordt. Vind je het beslag te loperig? Dan kan je wat bloem toevoegen. Gebruik een ijsschep om gelijke hoeveelheden beslag te verdelen over de cupcakevormpjes. Vul deze voor maar voor 3/4 , anders zal het beslag over de vormpjes rijzen. Bak de cupcakes op 180 graden voor 18 minuten .Haal ze na het bakken uit de bakvorm en laat ze afkoelen op een rooster.

De vulling:
Meng 125gr mascarpone met 3 eetlepels Filliers Advokaat. Heb je graag de krachtige smaak van de advokaat? Voeg dan gewoon meer advokaat toe aan de mascarpone. Maak met behulp van een scherp mes een holte in het midden van de cupcakes. Gebruik 2 kleine theelepels om de vulling in de cupcake te gieten.

De afwerking:

Doe de gezeefde bloem met de melk in een pannetje. Klop met de garde zodat er geen klontertjes achterblijven. Breng aan de kook en zodra het kookt zet je het vuur lager. Zorg dat het mengsel dik wordt. Dek af en laat het volledig afkoelen tot op kamertemperatuur.
Klop de boter samen met de poedersuiker en het vanille extract luchtig op.
Smelt de witte chocolade en wanneer deze én de botercrème op kamertemperatuur zijn, kan je verder. Voeg het bloemmengsel toe aan het botermengsel. Klop het mengsel nog zo’n vijf minuten goed door. Je hebt nu een romige botercrème. Voeg dan de witte (nog vloeibare) chocolade in delen toe aan de botercrème.
Nu is de botercrème klaar! Gebruik een spuitzak en een leuk spuitmondje naar keuze. Ten slotte laat je wat Filliers Advokaat van een lepel lopen om zo een drizzle te maken van advokaat. Een crunch van hazelnoot, of spinkels van chcolade maken de cupcakes helemaal af.

Succes!