Reis eens naar een onbestaand land

164

16 APRIL 2014| Veel mensen reizen elk jaar naar een toeristische trekpleister, terwijl ze er eigenlijk van dromen eens een originele bestemming te zien. En wat is origineler dan een reis naar een onbestaand land? Dit zijn vijf irreëele bestemmingen die de moeite waard zijn.

1. Mapsulon, Italië
Italië heeft het Vaticaan en San Marino, maar binnen de landsgrenzen zijn er nog andere bloeiende staten. Zo ook de staat Mapsulon. In 1996 riep het kleine bergdorpje Maresca in de Apenijnen nabij Florence de onafhankelijkheid uit en veranderde zijn naam in Mapsulon. Een van de eerste stappen in het leven van de nieuwe staat was het uitbannen van alle moderne dingen zoals tv’s en het verwijderen van asfalt van de wegen. Het is alleen te voet bereikbaar en er is dus enige fitheid vereist als je naar Mapsulon wil afreizen.

Maresca_-_StazioneWiki© Wikipedia

2. Christiania, Denemarken
Misschien wel de beroemdste zelfverklaarde onafhankelijke gemeenschap in de wereld: Christiania. Dat is een ‘vrijplaats’ in Kopenhagen. Het werd in 1971 opgericht door een groep hippies en artiesten die zich afzetten tegen de controle van de staat. Christiania is wetloos en officieel erkend door de Deense staat. Ironisch genoeg is het een van de belangrijkste toeristische trekpleisters geworden.

ChristianiaWikipedia© Wikipedia

3. Uzupis, Litouwen
Een bord bij de ingang van deze microstaat zegt: Užupio Res Publika. Het bohemien district van Vilnius, Lithuania, bevolkt door artiesten, designers en galeries, verklaarde zich onafhankelijk in 1998. Uzupis heeft een eigen president, een officieel volkslied en een Grondwet met 41 wetten. Al zijn sommige regels eerder ‘ongewoon’ te noemen. Neem bijvoorbeeld deze: ‘Iedereen heeft het recht om ijdel te zijn’.

UzupisVilniusTourism© Vilnius Tourism

4. Alcatraz, Italië
Alcatraz in Umbria is een ecodorp dat zichzelf eerst omdoopte tot republiek en daarna tot onafhankelijke natie. Het vindt zichzelf een ‘Utopia in wording’ en dat past perfect bij de Alcatraz-filosofie gebaseerd op ‘mijn erewoord en wederzijds respect’. Er leeft een kleine gemeenschap van ecovriendelijke mensen en het heeft het z’n eigen munt, paspoorten en postzegels.


© TripAdvisor

 5. Sealand, Verenigd Koninkrijk
Het prinsdom Sealand is  een roestend platform in de zee op ongeveer 15 km van de kust van Suffolk. Het begon als fort op een strategische plaats om Engeland te beschermen tegen Duitse luchtaanvallen in de Tweede Wereldoorlog. In 1967 richtte voormalig infanterie-majoor Roy Bates de staat op en kroonde zichzelf tot  Prince Roy. Dat bleef hij tot zijn dood in 2012. Sealand heeft z’n eigen paspoorten en munt. Het heeft voor altijd een warm plekje veroverd in de geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk.

SealandWikipedia© Wikipedia

Al zin gekregen om een reis naar het onbekende te maken? Op TripAdvisor vind je meer informatie over deze bestemmingen.