De reisbloggers van Steps

346

24 APRIL 2014 | De redactie van Steps telt één mamablogster en maar liefst drie reisbloggers. Met onze Special Reizen in zicht (verschijnt op 27 april), zetten we dat trio hier even in de kijker. Drie Blogs van de Week voor de prijs van één!

1. NINA TACK – lifestyleredactrice voor Steps en reisblogster op Travelboulevard

nina


Waarom ben je begonnen met bloggen?

Door Steps! Tijdens de begindagen van Steps.be was bloggen en alles wat erbij komt kijken nog een groot vraagteken. Ik wou zoveel mogelijk weten over bloggen en een beetje experimenteren. De beste manier was gewoon zelf een blog starten waarmee ik kon knoeien zoveel als ik wou. Toen wist ik het verschil nog niet tussen wordpress.org en wordpress.com, ondertussen ben ik al wat met html aan het experimenteren (en neen, dat is echt niet zo moeilijk, het vraagt wel wat puzzelwerk, en het is onvoorstelbaar saai).  Pas sinds het najaar 2013 ben ik effectief online gegaan. En dat het een blog over reizen moest worden, was voor de hand liggend: ik reis graag en vaak en liever dan te zeuren tegen mijn vrienden hoe leuk het allemaal was, smijt ik het nu gewoon allemaal online. Gaandeweg is ook mijn vriend medeblogger geworden, en nu bloggen we dus met twee. Logisch, want we reizen ook (meestal) samen.

Wat was jouw beste reis ooit?
China! We waren op een supergoedkoop vliegtuigticket gebotst dat we echt niet konden laten schieten. Een week nadat we geboekt hadden, waren we al vertrokken en stonden we in Beijing, totaal onvoorbereid en zonder enig plan. Die onbezonnenheid heeft ervoor gezorgd dat we een aantal wereldberoemde bezienswaardigheden gewoon gemist hebben: de Chinese Muur, het Mausoleum van Mao en het Terracottaleger, we zijn er niet geraakt! Maar in plaats daarvan hebben we wel meegedanst met de Chinese oudjes in het park, werden we uitgenodigd bij een Chinese familie thuis en tijdens een tweedaagse treinreis Yunnan werden we door de familie waarmee we een compartiment deelden zowat geadopteerd.

En je slechtste?
India. Een heel erg kleurrijk land, dat wel en ik heb er ook wel goede herinneringen aan. Maar aan de armoede op straat kon ik niet wennen. Toen was ik wel een typische backpacker die op ‘no budget-reis’ ging, de confrontatie met alle miserie is dan wellicht wel groter.

Wat is jouw all time favoriete bestemming?
Tahiti! Mensen: allen daarheen want het is de mooiste plek ter wereld. En neen, je moet echt geen miljonair zijn om er te geraken!

Zijn er nog geheime adresjes die je wil delen?
Neen, ik hou mijn geheime adresjes liever geheim.

Welke reisblogs lees je zelf graag?
Roads and Kingdoms, een meer journalistieke blog over reizen met prachtige foto’s. En ik ben ook fan van The Everywhereist vanwege de humor en A Luxury Travel Blog, omdat deze heel erg informatief is (en omdat het over luxe gaat, ook dat ja).

Jouw top 3 van beste blogposts op je eigen blog?
Posts over het ‘bezoeken van een school in Gambia’, ‘goedkoop reizen naar Tahiti’ en ‘hoe overleef je een Thai bokskamp’ worden dagelijks veel gelezen, ik krijg ook mailtjes van lezers die nog meer informatie vragen, dus dat is wel heel erg leuk.

Heb je een life saving reistip voor de Steps-lezers?
Jawel. Ondanks alle reisblogs, online gidsen en apps is de goede oude reisgids nog steeds onvervangbaar. Tijdens de voorbereiding van jouw reis, biedt het internet een schat aan informatie, maar ter plekke heb je daar weinig aan als je niet online geraakt. Het is een klassieker, maar ik hou nog steeds van gidsen als The Lonely Planet of Rough Guide. Op het einde van een reis zijn deze ook heerlijk verfrommeld, gescheurd en volgekrabbeld met extra aantekeningen, één van de mooiste souvenirs die je kunt hebben.

En een gouden tip voor aspirant-reisbloggers?
Veel bloggers denken dat ze wekelijks minstens een paar posts moéten publiceren om hun lezers te blijven boeien, maar ik blog gewoon wanneer ik zin en tijd heb en dat werkt ook. Bloggen moet gewoon plezierig blijven, punt.

Welke vraag hadden we jou nog moeten stellen?
Onze volgende reis? Ibiza, Las Vegas en Myanmar. We hebben nog niets gepland want we zijn behoorlijk impulsief als het op reizen aankomt, we geraken er wel.

*

2. SEBASTIAAN BEDAUX – freelance journalist voor Steps en reisblogger op The.Ego.Tripper

basreist

Waarom ben je begonnen met bloggen?
Goh, ik weet het eigenlijk al niet meer zo goed. Ik denk dat ik in een zeldzame bui van creativiteit de nood had om het archief aan foto’s dat ik in de loop der jaren had opgebouwd aan het ‚grote publiek’ te tonen. Ik had al heel wat mooie reizen gemaakt, maar de foto’s en de herinneringen lagen maar stof te vergaren in mijn computer en hersenpan. Zonde.

Wat was jouw beste reis ooit?
Die vraag krijg ik regelmatig, maar nog steeds kan ik geen eenduidig antwoord geven. Mijn eerste backpacktrip door Italië, op jeugdige leeftijd, zit na al die jaren nog altijd vers in het geheugen. Net als mijn eerste roadtrip door California. Maar ook mijn rondreis in Japan was onwaarschijnlijk interessant. Of mijn wereldreis van twee weken. Het heeft in mijn ogen weinig zin om te kiezen. Haast iedere reis was legen-waitforit-dary.

En je slechtste?
Natuurlijk was niet iedere reis legen-waitforit-dary. Ik ben twee keer naar Denemarken geweest en twee keer naar Cuba en naar beide landen hoef ik eigenlijk niet meer terug. Denemarken is me veel te saai en Cuba, tja… Het eten, de prijzen, het systeem. Ik was er op zijn zachtst gezegd niet kapot van. Maar het leuke aan reizen is dat niemand het met me eens hoeft te zijn. Het is zo’n persoonlijke ervaring en dat idee probeer ik ook over te brengen op mijn blog.

Wat zijn jouw all time favoriete bestemmingen?
Qua citytrips zou ik je Praag, Boedapest, Florence, London, New York, Barcelona, Berlijn, Venetië of Wenen kunnen aanraden. Als je wat langer hebt: Japan, Thailand, Oregon, California, Mexico, Zwitserland. Of als het iets specialer mag: de Andaman-eilanden, de Scilly Isles, … Maar als je een geweer tegen mijn hoofd zou houden en naar mijn favoriete land vraagt, zal ik vermoedelijk toch Italië antwoorden.

Zijn er nog geheime adresjes die je wil delen?
Wel, ik zit momenteel op de Scilly Isles, een soort subtropische eilandengroep in het westen van Engeland. Lastig om er te geraken, maar godnondedju, het is hier mooi!

Welke reisblogs lees je zelf graag?
Om eerlijk te zijn ben ik niet zo’n blogliefhebber.

Jouw top 3 van beste blogposts op je eigen blog?
Hier gaan we!
http://theegotripper.com/2012/04/03/la-la-la-gomera/
http://theegotripper.com/2012/05/03/sleepless-in-kyoto/
http://theegotripper.com/2012/07/16/andaman-islands-50-shades-of-blue/

Heb je een life saving reistip voor de Steps-lezers?
Euhm, zorg ervoor dat je altijd een flessenopener op zak hebt? En maak vrienden (en vraag hun adres zodat je ze later nog eens kan bezoeken)!

En een gouden tip voor aspirant-reisbloggers?
Tips voor aspirant-reisbloggers? Niet echt. Ik weet zelf nauwelijks waar ik mee bezig ben op bloggebied.

Welke vraag hadden we jou nog moeten stellen?
Geen meer. Ik ben momenteel op reis. Geen tijd te verliezen dus!

*

3. TINE HEMERYCK – freelance journalist voor Steps en reisblogster op Fractions of the World

IMG_7651

Waarom ben je begonnen met bloggen?
Ik heb zelf al altijd graag gelezen over reizen en lezen doet (in mijn geval dan toch ) schrijven… Tegelijk geniet ik ervan dat al die honderden foto’s van mijn reizen nu een doel hebben gekregen in plaats van gewoon op mijn computer spreekwoordelijk stof te vergaren. Ik merk trouwens dat heel wat reisavonturen veel levendiger in mijn geheugen gegrift staan sinds ik mijn blog ben begonnen. Alsof ik alles opnieuw beleef!

Wat was jouw beste reis ooit?
Dat is de reis naar Australië van 1,5 jaar geleden: per jeep langs de westkust, van Darwin naar Perth! Waarom? Die reis betekende heel wat ‘eerste keren’ voor mij: de eerste keer op het continent, de eerste keer overnachten op campings zonder ook maar één andere toerist in onze buurt, de eerste keer met een 4WD rijden (verslavend!), de eerste keer oog in oog met krokodillen en slangen in het wild, de eerste keer voor één maand onderweg. Voor herhaling vatbaar!

En je slechtste reis?
Mag het ook de slechtste ervaring zijn? Van alles wat al is tegengevallen op reis, is het vooral ziekte die een reiservaring voor mij serieus kan vergallen. Mijn meest belabberde moment was in Zwitserland: ik had net een treinrit van drie uur met de befaamde Bernina Express achter de rug en had meteen daarna nog eens een treinrit van enkele uren voor de boeg in een boemeltreintje: de vele bochten, de grote hoogteverschillen en de warme boterhammen hebben hun tol geëist: ik ben nog nooit zo misselijk geweest als toen. En dan zit je liever niet op een trein…

Wat zijn jouw all time favoriete bestemmingen?
Ik geniet van extremen: superdrukke steden aan de ene kant, compleet verlaten natuurgebieden aan de andere kant. Mijn favoriete landen: Australië (voor het gevoel van vrijheid), Indonesië (voor de onbedorvenheid), Rusland (voor de chaos), IJsland (voor het anders zijn), Amerika (voor de ongecompliceerdheid), Schotland (voor de verrassende natuur). Mijn favoriete steden? Riga, Sint-Petersburg, Sevilla, Boston: daar zou ik mezelf zelfs zien wonen.

Zijn er nog geheime adresjes die je wil delen?
Natuurlijk!
Eetplekjes: Het Fadohuis Sr Vinho Fado in Lissabon voor een authentieke fado beleving aan tafel! Madame Fromage in Cardiff, Wales, een beetje uit het zicht genesteld in de Castle Arcades. Wow wat een assortiment aan kazen… De perfecte lunchspot!
Hotels: Waarom niet in eigen land? Het verloren gedicht in Bellegem! Slapen in een  voormalige kloosterkapel, met de bruidssuite helemaal in de nok! En het Lidner hotel in Leukerbad. met toegang tot de grootste thermale baden van Europa. Hier kan je 365 verschillende wellnessbehandelingen ontdekken; één voor elke dag van het jaar!

Welke reisblogs lees je zelf graag?
www.dichtbijenverweg.blogspot.be: de prille blog van collega Myriam Thys en haar vriend. Beiden doorwinterde, professionele reizigers. Rechtuit, leerrijk en mooi geïllustreerd.
www.jonistravelling.com: grappig, apart en persoonlijk, met focus op veel Aziatische landen die nog op mijn bucket list staan.
www.gallivance.net: deze blog van Terry & James is één van de eerste die ik ben beginnen volgen toen ik nog maar net mijn eigen blog had. Hartelijke reisverhalen van twee hartelijke mensen (highschool sweethearts die inmiddels al meer dan dertig jaar samen zijn) en veel tips voor bestemmingen in Europa ook.

Jouw top 3 van beste blogposts op je eigen blog?
1. Zes highlights langs de Gibb River Road in Australië, de meest beruchte ‘dirt road’ van het land
2. Take a walk on the East End, de coolste buurt van Londen
3. Vijf haltes langs de westkust van Sardinië

Heb je een life saving reistip voor de Steps-lezers?
Durf van je planning af te stappen. Het zal je aanzienlijk minder stress bezorgen als je je af en toe door je stemming en de omstandigheden laat leiden. De beste herinneringen zijn de onverwachte ontdekkingen, zoals een dorpje dat je in geen gids hebt gevonden maar toevallig zelf hebt ontdekt door even van de route af te wijken. Orbaneja del Castillo in het noorden van Spanje is zo’n ontdekking. Volg dus af en toe je instinct!

En een gouden tip voor aspirant-reisbloggers?
Volhouden zou ik zeggen. Zelf kost het me bijvoorbeeld behoorlijk wat moeite om bij te benen op de sociale media, maar het hoort erbij als je wil dat wat je schrijft gezien wordt. Doorbijten dus! Oh, en durf je eigen mening te geven op je blog. Voor mij is dat in elk geval een reden om iemands blog te blijven volgen.

Welke vraag hadden we jou nog moeten stellen?
Wat mijn volgende trip is misschien? In september reis ik met mijn vriend naar de Verenigde Staten. We gaan er een maand door Idaho, Montana en Wyoming rijden. Niet bepaald je typische Amerika-reis, en dat is precies waarom die staten ons aanspreken. Ik kijk er al naar uit!