De prikcampagne is in volle gang en voor de zomer zal het gros van de volwassenen tenminste één prik naar de vrijheid toegediend krijgen. Maar wat met de kinderen die niet gevaccineerd zijn? Mogen zij zomaar meereizen of moeten zij alsnog een negatieve coronatest voorleggen vóór vertrek? En hoe bescherm je je kroost op vakantie? Hierbij een paar tips en tricks voor een veilige vakantie.

Hoeveel besmettingen zijn er in je vakantiedorp?

Controleer op de website van de streek en/of de gemeente van je bestemming hoe het gesteld is met de aanwezigheid van het virus. Is die lager dan in de streek waar je nu woont, dan is je vakantie in het buitenland even veilig als thuisblijven.

Toch moet je er rekening mee houden dat je toeristen uit andere risicogebieden tegen het lijf kunt lopen.

Een autovakantie dicht(er)bij

Treinstations en vliegvelden zijn hubs waar vele nationaliteiten passeren. Met de auto door Frankrijk sjezen is de betere keuze als je de kinderen met zo weinig mogelijk risico tot op je bestemming wil brengen. Was je gewend om naar verre oorden te reizen, grijp dan nu je kans om Europa beter te leren kennen.

Mondmaskers voor jonge kinderen

In België geldt voor kinderen boven de 12 jaar in bepaalde gevallen een mondmaskerplicht maar in andere landen kan die leeftijdsgrens lager liggen. Vertrek je naar een oord waar die strengere regel van toepassing is, laat je kinderen dan een weekje voor je vertrekt al eens ‘proeven’ van die nieuwe gewoonte. Een masker met een zomers motiefje dat bij de outfit past is nog hip ook, daar kunnen ze niet aan weerstaan!

Zorg eveneens dat je een voorraadje in je handtas hebt, zeker als je het vliegtuig neemt. En controleer of dat al dan niet een ‘FFP2-type’ moet zijn.

Dit jaar liever niet op hotel

Huur een vakantiehuisje met een privézwembad in plaats van een kamer in een druk hotel waar mensen aanschuiven voor een buffet. Neem wat spelletjes mee voor ’s avonds en geniet van deze rustige ‘qualitytime’ met het ganse gezin.

Outdoor in plaats van indoor

De mogelijkheden zijn legio: geocaching, avontuurlijke wandelingen, zwemmen in een meer, bootje varen of kanoën en dag sluit je af met een kampvuur aka barbecue. Kies vooral ‘bubbelproof
’ activiteiten.

Neem extra hygiënemaatregelen

Volwassenen die al twee vaccins kregen springen hoogstwaarschijnlijk wat losser om met handen ontsmetten enzovoort. Neem extra ontsmettingsdoekjes mee voor onderweg zodat je zelf oppervlakken van picknicktafels en terrasstoeltjes kunt ontsmetten.

Geniet van jullie ‘alternatieve’ zomer en keer veilig en wel terug!