Reizen niet zonder risico: opvallend meer ziektes en ongevallen deze zomer

Deze zomer werden opvallend meer mensen met ziekte of een ongeval geconfronteerd tijdens hun reis in het buitenland. Dat blijkt uit cijfers van Europ Assistance en Touring, die het aantal medische dossiers fors zagen stijgen ten opzichte van vorig jaar. Die stijging is niet enkel te wijten aan het feit dat we weer meer reizen. Ook de grote hitte en onvoorzichtigheid van de vakantiegangers leidden tot gezondheidsproblemen.

“Tot nu toe hebben wij zo’n 2.125 medische dossiers geopend voor Belgen in het buitenland”, vertelt Xavier Van Caneghem van reisverzekeraar Europ Assistance. “Het gaat dan vooral om reizigers met infecties, hartproblemen, maag- en darmproblemen of breuken. Dat zijn er zo’n 45 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar en zo’n 15 procent meer dan in het pre-coronajaar 2019. Er gingen dit jaar weer meer Belgen op reis. Uit onze vakantiebarometer blijkt het om 71 procent van de Belgen te gaan, dat is het hoogste percentage van de afgelopen jaren. Zo ging in 2021 zo’n 53 procent op reis. Daarnaast stellen we vast dat de meeste vakantiegangers vorig jaar wat voorzichtiger waren. Niemand wenste in de zomer van 2021 in een ziekenhuis te belanden, aangezien covid-19 nog volop aanwezig was. Dat speelt dit jaar minder en dat leidt naar meer medische problemen, waardoor wij dus bijna de helft meer medische dossiers openden.”

Europ Assistance werd deze zomer ook geconfronteerd met 14 Belgen die tijdens hun reis overleden zijn. “Ondanks het feit dat we meer reizen, hebben we momenteel gelukkig niet meer sterfgevallen opgetekend”, vervolgt Xavier Van Caneghem. “Drie landgenoten kwamen om bij een ongeval in juli in Kenia. Daarnaast gaat het om overlijdens in drukbezochte landen zoals Frankrijk (2), Spanje (3), Nederland (2), Portugal (1), Polen (1), Tunesië (1) en de Verenigde Arabische Emiraten (1). De doodsoorzaken situeren zich vaak bij ongevallen met de auto of persoonlijke ongevallen. Daarnaast speelt ook de fysieke toestand van de persoon een rol: mensen die al hartklachten hadden en die bijvoorbeeld naar een land reisden waar de temperaturen deze zomer erg hoog waren. Vorig jaar hadden we op dit moment van de vakantie 12 overlijdens, en sloten we de zomervakantie af met 14 sterfgevallen. In 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie, hadden wij 16 overlijdens.”

Reis- en knaldrang

Hoogleraar psychologie Filip Raes (KU Leuven) sluit niet uit dat we na twee jaar met beperkende coronamaatregelen nu minder voorzichtig zijn op reis, maar behoedt zich voor grote conclusies. “Er spelen wellicht verschillende factoren een rol”, zegt Filip Raes. “Zo gaan we weer meer op reis, maar we zijn ook minder geoefend en geconditioneerd. Wie normaal elk jaar gaat skiën of een trektocht in de Alpen of de Pyreneeën maakt, heeft dat twee jaar lang niet kunnen doen en is dus een deel van de routine of ervaring kwijt. Daarnaast valt het niet uit te sluiten dat we minder voorzichtig zijn in onze reis- en knaldrang. Ik kan me voorstellen dat er bijvoorbeeld net iets meer ongevallen gebeuren met jongeren die bij wijze van spreken twee jaar binnen zaten en nu eens alle remmen losgooien met te veel alcohol. Veel wetenschappelijk onderzoek is daar echter nog niet naar gevoerd.”

Hygiënische omstandigheden

Ook bij mobiliteitsorganisatie Touring is het aantal medische dossiers sterk gestegen. “Tijdens de maand juli van dit jaar ging het om 1.192 dossiers”, duidt woordvoerder Danny Smagghe van Touring. “Dat zijn er 37 procent meer dan in 2021. De medische dossiers hadden deels te maken met de niet altijd ideale hygiënische omstandigheden. Vakantiegangers eten en drinken zaken die sneller bederven omwille van de grote hitte dit jaar in het zuiden. Gezondheidsproblemen tijdens een vakantie in het buitenland zijn vaak ook te wijten aan vermoeidheid en vakantiestress en aan de overgang naar een warmer klimaat. De manier waarop men reist en logeert speelt ook een rol. Een andere bron van medische problemen is het feit dat een aantal vakantiegangers plots begint te sporten, soms erg intensief, zonder goed getraind te zijn of zonder rekening te houden met de hitte, met alle gevolgen van dien. Daarnaast krijgen vakantiegangers ook te maken met cardiologische problemen, de gevolgen van een zonneslag door de grote hitte en auto-ongevallen of andere ongevallen. Zo’n ongeval schuilt soms in een klein hoekje, denk maar aan een valpartij aan het zwembad. De meeste medische oproepen en interventies kwamen uit Frankrijk, Spanje, Italië, Turkije en Nederland. Op vandaag werden bij Touring 17 dossiers geopend voor Belgen die op reis in het buitenland overleden zijn. De oorzaken zijn ongevallen, cardiologische problemen of infecties. In 2021 waren dat er voor de volledige zomervakantie 18, in 2020 ging het om 10 overleden landgenoten.”

Dodelijke quad-ongevallen

De federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken noteerde dit jaar tot nog toe 445 Belgen die in het buitenland overleden zijn. “Dit cijfer omvat zowel de landgenoten die in het buitenland wonen als mensen die tijdens hun vakantie buiten België overleden”, legt woordvoerder Wouter Poels uit. “Voor het volledige jaar 2021 ging het om 729 overledenen. Dit jaar waren de meeste overlijdens in Spanje, waar tot nog toe 66 landgenoten stierven. We kunnen niet in detail treden over de doodsoorzaken, maar meerdere posten van Buitenlandse Zaken melden een toename van overlijdens door ongevallen met quads.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier