Riddick

103

27 SEPTEMBER 2013 | Elke week sturen wij een lezeres naar de film. In september is Charlotte Mulders onze filmrecensente van dienst. (Applaus!) Dankzij haar weet je dus welke film je móet zien… en welke zeker niet. Deze week ging Charlotte kijken naar Riddick. Haar verslag!

 

 

 riddick

Alleen thuis zijn was vroeger toch net iets leuker. Ook Riddick kan in zijn nieuwste film wel wat gezelschap gebruiken. Of we hem echter willen vergezellen op een verschroeide planeet zonder teken van menselijk leven, is een twijfelgeval. Al snel krioelt het er van de aliens die wel een hapje Riddick lusten. Geen slechte work-out, want de spierbundel krijgt het nog knap lastig in deze opvolger van The Chronicles of Riddick en Pitch Black.

Vin Diesel doet op die manier zijn naam weer eer aan: deze gespierde bink kan blijven gaan. Even Vindieselig als altijd sleurt hij je in zijn rol als Riddick voor de derde keer bij de haren doorheen een meedogenloos avontuur. Met twee vingers in zijn neus neemt de antiheld het op tegen maar liefst twee teams. En dat doet hij in stijl, met een stem die uit een kilometers diep ravijn lijkt te komen.

Team ‘dead Riddick’ showt maar al te graag een doorzichtig kistje dat net groot genoeg is om Riddicks glimmende hoofd in te steken. Voor de rest is het team, onder leiding van de wel erg onstabiele Santana, weinig voorzien.

Team ‘take Riddick alive’ heeft het beter bekeken met leider Johns. Als Riddick wat met hun voeten begint te spelen en enkele van hun power cells steelt, worden de twee teams gedwongen om samen te werken.

Vin Diesel stort zich midden in de strijd en deinst niet terug voor een wilde rit op een hover bike. Die twee vingers in zijn neus blijkt hij later toch nodig te hebben, maar gelukkig kan de introverte waaghals ook rekenen op de steun van zijn al even badass sidekick. Net zoals alle andere over-de-top schepsels, bestaat dit hyena-dingo-hondachtige beest uit visual effects om vingers en duimen bij af te likken. Riddickulous! Fans van het sci-fi genre zijn er al veel, maar met deze reeks van geweldige effects scoort Riddick ook bij mij dikke pluspunten. De actie is met momenten echter zo over de top dat ik vaak het gevoel kreeg een grafisch hoogstaande hack and slash game te spelen.

Tijdens de climax krijgt de extreme survivallist het zelfs zo moeilijk dat we echt moeten vrezen voor het einde van Riddick. Maar ècht hè! De film sloeg in de voorgaande scènes al meermaals uit een verrassende hoek toe en doet dat evengoed voor het einde.

Het is de enige film die meer riddickt dan Chronicles of Riddick, door een personage waar Chuck Norris nog ‘u’ tegen kan zeggen. Als hij dat al durft. Op zijn Limburgs wordt Riddick als ‘flauwe kwatsj’ beschouwd, en daarom geldt ook voor deze film: zet even je verstand op nul en geniet ervan. Een welverdiende 7,5 op 10.