Enkele rimpeltjes gespot? Da’s helemaal niet erg, iedereen krijgt ze en ze geven je gezicht extra karakter. Maar dat wil niet zeggen dat we onze huid niet in tiptop vorm willen houden. Hoewel rimpels voor een aanzienlijk deel genetisch bepaald zijn, kun je zelf met enkele goede gewoontes heel wat verschil maken. We delen graag vier tips voor je huidverzorgingsroutine!

De ene rimpel is de andere niet: rimpels hebben doorgaans verschillende oorzaken. Het natuurlijke huidverouderingsproces is uiteraard de voornaamste oorzaak en rimpels worden bovendien voor een aanzienlijk deel genetisch bepaald. Hoeveel rimpels je krijgt, vanaf welke leeftijd ze zich beginnen tonen en hoe diep ze zijn: het zit je in de genen. Ook je gezichtsmimiek speelt een belangrijke rol. De rimpel(s) tussen je wenkbrauwen bijvoorbeeld zullen zich sneller en/of dieper tonen als je vaak je voorhoofd fronst. Hetzelfde geldt voor je ‘lachrimpels’ – de rimpels aan de buitenkant van je ogen en de rimpels tussen je neus en mond. Fijne lijntjes kunnen dan weer het gevolg zijn van het weer en/of droge lucht. Rimpels compleet verbannen is onmogelijk, maar je kunt ze wél slim aanpakken.

1. Bescherm je huid áltijd tegen daglicht

Jawel, gewoon ‘daglicht’ heeft een effect op je huid. Je hoeft dus je zonnebrandcrème niet te bewaren tot dat de zon schijnt. 90% van de huidveroudering wordt veroorzaakt door UV-straling, die niet alleen op een zonnige dag aanwezig is, maar ook op een grijze, winterse dag – zelfs als je binnen zit. De simpelste manier om je huid te beschermen is om voor een dagcrème te kiezen die ook een SPF-filter bevat. In de winter volstaat SPF 20, in de zomer gebruik je best minimum SPF 30.

2. Zorg voor voldoende beweging

Sporten is gezond, dat wisten we al. Maar wist je dat ook je huid er baat bij heeft? Niet alleen zal sporten je stressniveau naar beneden halen waardoor je huid zich beter kan ontspannen, het bevordert ook je bloedsomloop. Zo krijgt je huid meer zuurstof aangevoerd en kunnen afvalstoffen beter worden afgevoerd. Door te sporten ga je bovendien ook beter slapen – het ultieme wondermiddel om je huid te doen herstellen van alles wat ze door de dag heeft meegemaakt. En dan hebben we het nog niet over de tijd die je hierdoor niet achter een scherm spendeert (bye, bye schadelijk blauw licht!). Heb je je loopschoenen al aan?

3. Tournée minerale

Als we dan toch druk bezig zijn met ons lijstje van goede voornemens: probeer je alcoholgebruik ook wat te beperken. Alcohol droogt je huid uit en zal zeker op langere termijn blijvende sporen op je huid nalaten. Door minder alcohol te nuttigen krijg je bovendien ook heel wat minder suikers naar binnen. Hoge suikerconcentraties zorgen er namelijk voor dat het collageen in je huid kan gaan samenkleven waardoor ze minder elastisch wordt, met rimpels als resultaat.

4. Kies de juiste huidverzorgingsroutine

Gelukkig kan je met de juiste producten de natuur een handje helpen.

Voor een jonge huid

Hoe jonger je bent, hoe minder nood je huid heeft aan een uitgebreide anti-rimpelverzorging. Door je huid goed te voeden met een dag- en nachtcrème, voorkom je vroegtijdige huidveroudering. De crème van de Jeugdigheid anti-rimpel van La Provencale Bio is een crème die je zowel ’s ochtends als ’s avonds kunt gebruiken. De grote hoeveelheid aan polyfenolen maakt van deze crème een krachtige én biologische anti-rimpelkuur. Aanvullend kun je een keer per week de huid rondom je ogen – waar je doorgaans de eerste rimpels zult zien omdat je huid hier het dunst is – extra in de watten leggen met een oogmasker. De Hydra Bomb anti-vermoeidheid oogmasker van Garnier SkinActive met appelsiensap en hyaluronzuur bezorgen je oogzone een instant hydratatiekuur.

De Crème van de Jeugdigheid Anti-Rimpel van La Provençale Bio is beschikbaar bij Di, Kruidvat, Delhaize en Cora aan € 16,99. De Hydra Bomb anti-vermoeidheid oogmasker is overal beschikbaar aan €2,99.

Voor een rijpere huid

Zodra je enkele rimpels begint te zien, kun je je huidverzorgingsroutine wat uitbreiden. Doorgaans verliest je huid vanaf je 25stecollageen, elastine en hyaluronzuur – drie lichaamseigen stoffen die voor de elasticiteit, de stevigheid, het volume (hydratatie) en het egale uiterlijk van je huid zorgen.
Door deze stoffen gericht aan te vullen via je huidverzorging, kun je aan deze tekorten tegemoet komen. Vanaf je 40ste is een serum dat je vóór je dag- en nachtcrème aanbrengt dan ook aangeraden: de hoge concentratie aan werkzame stoffen in combinatie met een fijne textuur maakt van een serum het meest doelgerichte instrument tegen huidveroudering.

Onze tips? Het Revitalift Laser X3 serum met hyaluronzuur en Pro-Xylaan zorgt ervoor dat je huid niet alleen beter gehydrateerd blijft, maar stimuleert ook actief het steunweefsel zodat de huid steviger wordt. Aangevuld met de Revitalift X3 Laser dagcrème met SPF 20 wapen je je huid tegen daglicht én rimpels. ’s Avonds is je huid dan weer beter af met ingrediënten die voornamelijk op het herstel werken en je huid helpen regenereren. Het Revitalift X3 Laser Retinol nachtserum van L’Oréal Paris bevat een uitzonderlijk hoge concentratie pure retinol – het krachtingrediënt bij uitstek om rimpels effectief te verminderen. Aangevuld met de Revitalift X3 Laser nachtcrème van L’Oréal Paris ga je dankzij de portie hyaluronzuur en herstellende centella asiatica een echt schoonheidsslaapje tegemoet!

Het Revitalift Laser X3 dagserum van L’Oréal Paris is overal beschikbaar aan €21,99. De Revitalift Laser X3 dagcrème met SPF20 van L’Oréal Paris is overal beschikbaar aan €19,99. Het Revitalift X3 Laser Retinol nachtserum van L’Oréal Paris is beschikbaar bij Di, Carrefour, Delhaize en Colruyt aan €21,99. De Revitalift X3 Laser nachtcrème van L’Oréal Paris is overal beschikbaar aan €19,99.