Shoppen, lekker eten, cultuur meepikken, het kan allemaal in Rodez. Deze hoofdstad van het departement Aveyron is met zijn vele bezienswaardigheden, natuur en boeiende omgeving dè nieuwste hippe citytripbestemming. Bovendien vlieg je er elk weekend heen in amper anderhalf uur. Inpakken en wegwezen dus!

Rondje Rodez

Rodez is de grootste stad van de Aveyron en bezit alle ingrediënten van een kosmopolitische bestemming. Slenterend door het centrum passeer je er zowel historische gebouwen als hedendaagse architectuur. Zo is de kathedraal Notre Dame met haar uitzonderlijke afmetingen een blikvanger. Het Musée Fenaille, het museum voor geschiedenis en archeologie, dankt dan weer zijn reputatie aan de collectie bewerkte menhirs. Ze zijn maar liefst vijfduizend jaar oud en de meest unieke exemplaren in Europa.

 

Architectuur en kunst

Op architectuurvlak is vooral het nieuwe Musée Soulages, dat pas in 2014 de deuren opende, een waar juweeltje. Het museum draagt de naam van de wereldwijd befaamde beeldend kunstenaar Pierre Soulages, die in de stad werd geboren, en is zowel omwille van zijn opvallende ontwerp als voor zijn collectie een bezoek waard.

Couleur locale op de marktdag

Typisch voor een stad als Rodez vinden er op meerdere dagen markten plaats. De grootste is deze die op zaterdagochtend een deel van het stadscentrum inpalmt. Handig meegenomen tijdens je weekendje weg! Slenteren tussen de kraampjes, je laten verleiden door geuren en kleuren, streekproducten proeven, aanschouwen hoe de lokale bevolking het verse lekkers keurt, de marktdag is een stemmige belevenis vol ambiance en couleur locale.

Shoppen en gastronomie

Shoppen is op een citytrip een must en ook daarvoor zal Rodez je bekoren. Kuierend in het uitgebreide en bruisende centrum passeer je tal van boetieks. Ondertussen kun je de vele leuke bistro’s checken en beslissen waar je ’s avonds gaat dineren. Er zijn zoveel opties dat kiezen bijna een kwestie van keuzestress wordt. Off, zoals de Fransen het noemen: l’Embarras du choix!

In de omgeving

De omgeving van Rodez biedt al evenveel variatie als de stad zelf. Op sportief vlak vind je vlakbij de Golf de Rodez met 18 holes. Extra troef is het panorama op de heuvels rondom, en op de skyline van Rodez. Of je kunt een fiets huren om er mee op uit te trekken. Rodez is een uitstekende uitvalsbasis voor een verkenning van de omgeving. Een aantal dorpjes is er elk om een andere reden een bezoek waard.

Wijngaarden en waterval

Zo is Marcillac, met zijn wijngaarden, een gerenommeerde bestemming. De druiven hier leveren immers een AOC wijn op. We raden aan om er op zondagmorgen heen te gaan, dan kun je tegelijk de wekelijkse markt meepikken. Een uitstap naar Salles-la-Source, op amper twintig minuten van Rodez, brengt je midden de prachtige natuur. Blikvanger hier is een waterval, pal in het hart van het dorp.

Les Plus Beaux Villages de France

Conques is een ander dorp dat nabij Rodez is gelegen, vol charme dat terecht het label ‘Classé parmi mes Plus Beaux Villages de France’ kreeg. Ga zeker langs in het kerkje waar de glas-in-loodramen werden ontworpen door kunstenaar Soulages. De studie voor deze ramen kon je al bewonderen in het Musée Soulages in Rodez. Ook al met het label ‘Plus Beau Village’ is Belcastel waar, de naam verraadt het al, een prachtig kasteel wacht.

Retourtje met Ryanair: amper een anderhalf uur duurt de vlucht vanuit Charleroi naar Rodez. Heen kan op vrijdag om 12 uur en tegen 13u35 ben je al op Franse bodem. Terugkeren kan op maandagmiddag om 12.40 uur.

Info www.tourisme-aveyron.com – www.ryanair.com