Eline Rousseau (38) is het creatieve brein achter het Belgische homelabel Roomblush. Na vijf jaar slaat de Roeselaarse onderneemster met haar jungle-collectie een nieuwe weg in: tijd voor slow design.

Slow design, wat moeten we ons daar precies bij voorstellen?
Na vijf jaar Roomblush had ik vooral nood aan meer vrijheid, zonder de druk om mij te moeten buigen naar de commerciële wensen van onder andere de winkels en de markt. Ik wil mijn eigen gevoel volgen, creatiever kunnen werken en sneller inspelen op trends. Nu kan ik werken met beperktere collecties die 100% mijn eigen creatie zijn. Dankzij de switch naar slow design kan ik ook duurzamer en budgetvriendelijker werken. Door de touwtjes zelf in handen te houden en mijn ontwerpen enkel nog via mijn webshop, brandstore in Roeselare en pop-ups te verkopen, heb ik veel meer creatieve vrijheid. Ik werk veel liever achter de schermen en vertoef graag in mijn eigen creatieve cocon. Rechtstreeks contact met de klanten is voor mij erg belangrijk. Ik weet graag wie mijn ontwerpen koopt en wat het resultaat in huis is.

Vanaf nu leeft het label dus vooral online?
Klopt, en dat is volgens mij zeker de toekomst voor een merk als Roomblush. Via de webshop kunnen klanten het aanbod bekijken en vragen stellen. Wie persoonlijk advies wil, of de producten graag eens in het echt wil zien, kan op afspraak altijd terecht in de showroom of een gratis staal bestellen.

Je werkt ook vaak samen met Instagrammers.
Inderdaad, en die hoeven geen duizenden volgers te hebben, zolang het maar persoonlijk en écht is. Mamabloggers die foto’s nemen van mijn producten in hun interieur vind ik fantastisch. Niks fake, maar heerlijk authentiek.

Wat kunnen interieurlovers bij Roomblush vinden?
Mijn core business blijft natuurlijk het behangpapier, maar dat wordt verder aangevuld met leuke interieuritems zoals opbergmandjes, tapijten, dekens, dekbedden, speelmatten enzovoort.

De nieuwe collectie is duidelijk Scandinavisch geïnspireerd. Blijft dat dé trend van het moment?
De Scandinavische touch in het interieur blijft inderdaad razend populair, en daar speel ik met de nieuwe collectie graag op in. De jungle-collectie laat panters, beren en weelderige jungleplanten op je kinderkamer of interieur los. De strakke, geometrische prints waar Roomblush altijd voor stond, blijven wel in het aanbod, maar ik ga nu meer voor getekende ontwerpen en donkere kleuren: van lichtgrijs, gedempt groen, donkerblauw tot roze en terracotta.

Je hebt al honderden prints ontworpen, waar blijf jij je inspiratie halen?
Ik laat me vooral inspireren door Instagram en Pinterest. Ik maak mood-boards op basis van leuke ideetjes die ik online oppik. Ik laat het idee even broeden, en zodra de print getekend is, staat het snel online. Slow design, maar voor mij gaat alles in principe veel sneller dan vroeger.

Druk behangpapier kan snel je interieur overheersen. Hoe combineer je een print het best?
Ga voor één accentmuur met je favoriete behang en hou alle andere muren neutraal. Ik vind drukke prints heel erg mooi in combinatie met veel wit. Je kan bijvoorbeeld de print van je behang-papier ook laten terugkeren door de binnenkant van een hip vitrinekastje met glazen deurtjes te behangen. Of pik een kleurtint uit je behangpapier en verf je muren in bijpassende schakeringen.

Veel mensen vinden een volledige muur behangen te drastisch. Heb je tips voor wie graag eens wil experimenteren met behangpapier?
Een leuk idee is om een mdf-plaat of een houten paneel te behangen met je favoriete print. Het paneel kan je dan bijvoorbeeld gebruiken als hoofdeinde aan het bed of bevestigen aan de muur voor een tof kleuraccent. Echte avonturiers kunnen zo snel én gemakkelijk van print veranderen.

Info: www.roomblush.com