Uitgenodigd voor een huwelijksfeest? Of misschien ben je ‘father of the bride’, de schoonmoeder to be of een van de getuigen? Hoe dan ook is het belangrijk om even bij je kledingkeuze van die dag stil te staan. We lijsten de meest hedendaagse dresscodes even voor je op

Matching in de suite

Wat als je in de suite loopt? Als je bij een kerkelijk huwelijk, als familielid of als getuige, in de officiële suite mag lopen, worden er toch een aantal zaken van je verwacht. Wanneer er geen richtlijnen komen, ga je het best na bij het koppel zelf wat ze wensen.

De heren

Vaak dragen de mannen hetzelfde kostuum. Daarvoor gaan ze samen naar een gekozen speciaalzaak om de maten te laten opnemen. Matching kostuums worden vaak gehuurd, maar het kan ook dat het koppel de kleding bekostigt. Toch maar eventjes afstemmen dus, je weet maar nooit.

De dames

Vrouwen in de suite dragen meestal jurken in eenzelfde kleur of stijl en vaak ook in dezelfde stof. Veel bruiden kiezen ervoor om de vrouwen in de suite een lange jurk te laten dragen. Zowel voor de oma’s als voor de bruidskindjes kun je in gespecialiseerde bruidsmodezaken terecht voor een gepast ontwerp. Wacht niet te lang om je suitekleding te zoeken, want deze wordt op maat gemaakt of op z’n minst aangepast.

Een speciale dresscode?

Handig want dan weten je gasten meteen welke kledij ze het best kiezen Vooral kleuren, bijvoorbeeld ‘touch of pink’, zijn populair. Fijn, om iedereen met eenzelfde kleuraccent te zien opdagen. Het zorgt voor een extra samenhorigheidsgevoel en bovendien is het leuk om te merken dat iedereen echt moeite heeft gedaan. Een sjaaltje of een juweel in een accentkleur is zelfs al voldoende.

Wie uitgenodigd wordt voor een huwelijksfeest, met of zonder dresscode, moet zich sowieso aan enkele regels houden. Zo is het absoluut not done om als vrouw wit te dragen. Wit is immers enkel weggelegd voor de bruid. Laat dat witte jurkje dus in de kast hangen en kies voor iets anders als je geen boze blikken wil krijgen. Ook mannen moeten netjes zijn. Geen T-shirts, shorts of sokken in sandalen.

Casual chic

De allerpopulairste dresscode in ons land is casual chic. Je mag dus in principe kiezen hoe je je kleedt. Je kiest voor iets waar jij je comfortabel in voelt, maar het moet wel feestelijk zijn. Je kan perfect een basic jurkje dragen met chiquere accessoires. Een leuke clutch
en een paar pumps doen al veel. Zo hoef je ook geen fortuin uit te geven aan kleding die na één keer dragen in de kast blijft hangen.

Het is soms wat schipperen tussen under- of overdressed zijn. Daarom is een dresscode eigenlijk best handig. Wie zich aan de dresscode houdt, kan het niet fout doen. Is er geen dresscode? Dan speel je op veilig met casual chic. Je kleedt je het best niet ongevraagd helemaal over the top. Het koppel moet de show stelen, niet jij. Als de vrouwen geacht worden om lange galajurken te dragen, dan weet je dat op voorhand.

 

Tekst: Marlies Maddens / Beeld: Unsplash