Eén-gezicht, televisiemaker, auteur, physical coach en verslaafd aan fysieke en mentale gezondheid, … Saartje is het allemaal en toch in balans met zichzelf. “Ik doe alleen nog dingen die mij een goede energie geven.”

“Ik heb mij nog niet laten gaan tijdens corona. Geen dagen met vettig eten of urenlang bingewatchen op Netflix. Ik had het geluk dat ik voor Eén het programma ‘Beweeg in uw kot’ mocht maken. Dat heeft mijn lockdown goed gemaakt. Verder heb ik van de vrijgekomen tijd gebruikgemaakt om zaadjes te planten die na corona tot mooie samenwerkingen zullen leiden. Ik ben een boek aan het schrijven dat in september verschijnt en mij volop aan het voorbereiden voor mijn nieuwe Eén-programma waarvoor we in april beginnen te draaien. Het gaat over de natuur, maar meer kan ik daarover nog niet kwijt. Afgelopen najaar ben ik ook begonnen met physical coaching.”

“Twee keer per week geef ik individuele training, een soort bootcamp. Of ik streng ben? I have no mercy! (lacht), maar ik denk wel dat mijn coachees dat waarderen. Ik maak de trainingen ook plezant door er spelelementen aan toe te voegen. Het belang van beweging is te weinig benadrukt tijdens de coronacrisis. We zitten met z’n allen te lang stil. Je hoeft niet alle dagen intensief te sporten, zelf hou ik het op lopen, spinning en krachttraining. En zeker niet altijd de grote volumes, maar ik blijf wel in beweging. Veel mensen denken door het programma Op de man af dat ik altijd de extremen opzoek, maar het omgekeerde is waar. Ik ben eerder een duursporter. Ik word graag uitgedaagd, maar ik ben superwoman niet. Voor alles wat je zag op televisie heb ik stevig moeten trainen.”

“Waar ik geen moeite moet voor doen, is gezond te eten. Voor mij is dat een vorm van zelfrespect. Ik gruwel van bewerkt voedsel. Geef mij maar linzen, bonen, kikkererwten, avocado, volle rijst, aangevuld met een rijke variatie aan groenten en wilde planten. Vlees eet ik niet. Ik vind een steak nochtans keilekker, maar ik krijg dat simpelweg niet meer binnen. Ik sta niet achter de vleesindustrie en de manier waarop met de dieren wordt omgegaan, maar dat gaat niet tot in het extreme. Voor mijn dochter Mille maak ik wel een spaghetti bolognese met gehakt. En als ik bij mijn ouders ben – die van Vlaamse kost houden – zal ik proeven van wat er op tafel komt, al weten ze intussen dat een veggieburger ook geapprecieerd wordt (lacht).”

“Wist je dat je niet één maar vijf broccoli’s moet eten om evenveel vitaminen en mineralen binnen te brengen in vergelijking met honderd jaar geleden? Onze groenten zijn zodanig bewerkt dat alle goeds eruit verdwenen is. Daarom verdiep ik mij de jongste jaren ook in eetbare, wilde planten, want die zitten wél nog vol vitaminen. Mijn absolute favoriet is de brandnetel, de derde meest voedzame plant ter wereld die je kunt plukken in je tuin of op een braakliggend stuk grond. Ik verwerk die in een soep, quiche, stoofpotje, … Let wel, ik ben geen gezondheidsnon. Voeding is iets heel persoonlijks. Als jij energie krijgt van een biefstuk-friet, dan hoef je dat zeker niet te laten. Maar voor mij werkt het niet. Natuurlijk zondig ik ook af en toe, met een zak chips, een diepvriespizza of huisgemaakte frietjes.”

“Mijn geluk is in balans zijn met mezelf en mijn energie zo hoog mogelijk houden. Dat kan alleen door een goede combinatie van voeding, beweging, slaap en mentaal welzijn. Veel mensen zijn moe, simpelweg omdat ze een energietekort hebben. Ik doe de jongste jaren alleen nog de dingen die mij een goede energie geven. Waar ik bijvoorbeeld van opkikker, is een hete sauna gevolgd door een ijskoude douche. Het verbetert je bloeds<HH>omloop, voelt als een overwinning en voor mij werkt het ook mentaal zuiverend. Daarna kan ik weer met een propere lei beginnen. Daarnaast ga ik ook vaak wandelen in het bos. Voor mij is het bos een rustpunt in mijn jachtige leven, al komt een goed glas wijn ook wel in de buurt (lacht).”

“Wanneer ik zeker nog eens keihard zal laten gaan? Als de horeca weer opent. Ik zit al te lang alleen thuis. Ik heb mij voorgenomen om na de crisis op alles volmondig ja te zeggen. Met vrienden op restaurant? Ja! Naar een party, ook al heb ik een drukke agenda? Ja! Nieuwe mensen leren kennen? Héél graag! Vanaf we weer mogen, spreek ik af met vrienden om uit te gaan. En we sluiten de tent. Schrijf dat maar op! (lacht)

De tips van Saartje

Wil je net als Saartje meer grip krijgen op je leven? Dit zijn haar belangrijkste tips.

“Ochtendstond heeft goud in de mond”

“Het is verrijkend en rustgevend om een voorsprong op de dag te nemen. Zelf begin ik altijd met twintig minuten meditatie, maar je bepaalt dat natuurlijk zelf wat je het liefste doet: lezen, sporten, … Dat is voor iedereen anders. Als ik daarna mijn dochter wakker maak, heb ik al tonnen energie. Pas daarna ontbijten we samen. Zalig!”

“IJskoude douche: check!”

“Supergezond en het geeft mij energie. Ik ga altijd als volgt te werk: ik neem een warme douche en sluit die af met tien tot twintig seconden ijskoud water. De frequentie doet er niet echt toe. Ik doe dit ook alleen als ik er zin in heb.”

Ga wandelen in het bos

Je komt altijd anders uit een bos dan dat je erin bent gegaan, wordt weleens gezegd. Dat is ook zo. Het is wetenschappelijk bewezen dat het je stress verlaagt, concentratie verhoogt en je je daardoor ook in het algemeen een stuk beter voelt.”

Kies voor positieve energie

“Als je positieve energie uitstraalt, trek je andere positieve energie aan. Als je altijd denkt dat je iets niet zult kunnen, dan zal dat wellicht ook zo zijn. Wie een optimistische mindset heeft, begint op een heel ander niveau aan zijn dag.”

Mediteren voor je welzijn”

“Als je een lastige tijd doormaakt – en zo zijn er wellicht heel wat mensen in de coronacrisis – kan ik meditatie aanraden. Dat heeft mij erdoor gesleurd na een zware periode (de ex-vriend van Saartje overleed in 2018 aan zelfdoding, nvdr.). Ik mediteer volgens mijn mantra, op basis van mijn geboortedag en -uur. Ik vond dat eerst een commercieel gedoe want het is duur, maar dat is veranderd nadat ik een dame heb leren kennen die mij heeft geholpen zonder dat het mij een fortuin heeft gekost.”

tekst: Nikita Vindevogel – beeld: Ivan Ruck