Dit jaar helaas geen safari in Afrika, maar waarom niet in eigen land? Met een safarihoedje en kaki safarikleding ben je zo in de sfeer. Malariapillen en wereldstekker heb je echt niet nodig, maar vergeet zeker je verrekijker niet! 

Edelherten

Edelherten kun je zien in de Ardennen en ook in de Voerstreek. Damherten zijn geen inheemse hertensoort, maar hebben zich toch goed verspreid in Vlaanderen. Ze zijn ontsnapt bij kwekers of hobbyhouders en zo in de natuur terechtgekomen. Reeën komen veel voor in de bossen van de provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant. Ze hebben, in tegenstelling tot andere soorten, geen staart.

Bevers

Bevers kun je aantreffen in Vlaanderen en Wallonië, bijvoorbeeld bij valavond in de buurt van beverdammen. Soms zijn ze redelijk gewend aan mensen en kun je dichtbij komen.

Wolven

Wolven zijn terug van weggeweest. Het Vlaamse wolvenkoppel Noëlla en August heeft in juni voor vier welpen gezorgd. Met veel geduld en een beetje geluk kun je ze spotten in het Limburgse bosland.

Lynxen

Voorlopig zijn ze nog niet met zekerheid gezien in België, maar lynxen komen in de buurt van de grens met Duitsland voor. Deze katachtigen zijn zeldzaam en superschuw, dus erg moeilijk om te spotten.

De Belgische ‘Big Five’

In Vlaams-Brabant en zelfs Brussel hebben ze tegenwoordig hun eigen ‘Big Five’: 5 mooie dieren die leven in het wild, in de bossen en velden van Vlaams-Brabant. Het zijn allemaal opportunisten die gemakkelijk voedsel vinden en zich goed aanpassen: dassen, vossen, everzwijnen, steenmarters en bevers.

Uilen

Ook prachtige dieren om te zien, zijn uilen. De kerkuil is misschien wel de bekendste. Maar er zijn ook velduilen, steenuilen, ransuilen, bosuilen en prachtige oehoes in ons land.

Zeehonden

Een heel andere plek om op safari in eigen land te gaan, is de Noordzee. O.a. in de buurt van Koksijde kun je zeehonden zien. Maar hou zeker 30 meter afstand en stoor de beestjes niet. En nu we toch bezig zijn: ga eens langs in het Zwin Natuur Park, op vogelsafari!

 

Tip: ga je op safari in eigen land, dan is een verrekijker een absolute must. Onze favoriet zijn de Swarovski Optik verrekijkers, deze hebben 2 opties:

• Uitdraaibare oogschelpen: brildrager of niet, je kunt altijd een oogafstand van 1,5 cm houden. Vanaf deze afstand heb je een scherp beeld zodra je door de verrekijker kijkt.
• Handmatige dioptriecorrectie: ook zonder bril kun je van een scherp beeld genieten met een draai aan het scherpstelwieltje.

Foto’s: © SWAROVSKI OPTIK & Pixabay