Allemaal kennen we het wel. De angst dat je betaalkaart weigert net als je je aankopen probeert af te rekenen. En dat kan tal van oorzaken hebben. De boodschappen vallen duurder uit dan je gedacht had of het kan zomaar zo zijn dat er onverwachts een rekening werd afgeboekt. Of je weet niet meer zeker hoeveel geld er nou op je rekening stond. Trillend druk je de vier cijfers van je pincode in. Betaling geslaagd! Met een opgelucht hart verlaat je de winkel. Gelukkig valt deze zogenaamde saldostress heel gemakkelijk te voorkomen.

De truc is om het overzicht te bewaren in je financiën. Als je één rekening hebt waar je alle rekeningen, onkosten en impulsaankopen mee betaalt, dan is de kans groot dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Werd die ene rekening er nou wel afgeboekt of niet? Als je in je afrekeningen moet zoeken tussen de betaalde boodschappen en die paar latte macchiato’s op het station, dan kan het zijn dat je dingen vergeet of over het hoofd ziet. Zo heb je geen duidelijk beeld van welke kosten je al betaald hebt en welke je nog moet betalen. Een foutje is dan snel gemaakt. Maar hoe krijg je weer grip op je financiën en hoe bewaar je het overzicht?

Meerdere rekeningen

Eén rekening voor al je inkomsten en uitgaven is geen goed idee. Je verliest al snel het een en ander uit het oog. Probeer minstens drie of vier rekeningen aan te houden. En het liefst bij verschillende banken. Een rekening voor de boodschappen, een voor de vaste lasten en een rekening voor impulsaankopen. Bereken hoeveel per maand je ongeveer kwijt bent aan de vaste lasten zoals je telefoonrekening, de waterfactuur en voor elektriciteit en stort dit op de vaste lastenrekening. Bereken ook hoeveel je maximaal wil spenderen aan boodschappen en aan impulsaankopen. Het klinkt omslachtig, maar eens je dit systeem geïmplementeerd hebt, zul je nooit meer last hebben van trillende handen aan de kassa.

Een appeltje voor de dorst

Een spaarrekening mag niet vergeten worden. Zorg dat je altijd een rekening met geld achter de hand hebt. Een rekening waar je ook effectief geld op stort. Als je de bovengenoemde methode aanhoudt, dan kun je het geld dat je op die rekeningen overhoudt aan het einde van de maand doorstorten naar je spaarrekening. Eventuele financiële meevallers zet je ook het beste aan de kant voor eventuele noodgevallen. Stel dat je auto gerepareerd moet worden of je wasmachine is kapot. Dan heb je een financiële buffer om deze kosten op te vangen zonder dat je knel komt te zitten met je andere kosten.

Vergelijk prijzen en maak slim gebruik van aanbiedingen

Het kan lonen om de prijzen van verschillende supermarkten met elkaar te vergelijken. Kijk bij welke supermarkt je goedkoper uitkomt met je vaste boodschappen en baseer het menu voor de week op de aanbiedingen die deze supermarkt heeft. Zo sla je twee vliegen in één klap. Je gebruikelijke producten koop je voordeliger in en ook voor het eten van de rest van de week ben je goedkoper uit. Natuurlijk geldt niet alleen voor supermarkten, maar eigenlijk voor alle aanbiedingen. Bestudeer of het loont om over te stappen van provider of van verzekeraar. Speel handig in op de prijzenoorlog tussen sommige bedrijven.

Het is duidelijk dat je geen boekhouder hoeft te zijn om slim om te springen met geld. Door maandelijks even wat tijd uit je drukke schema vrij te maken voor je financiën, bespaar je al aanzienlijk wat euro’s.

Kende jij deze tips al?