De journalist van de toekomst: Sara

432

29 MAART 2014 | Hoera! Steps bestaat 20 jaar en daarom maakten wij een uniek verjaardagsnummer. In die speciale editie staan 20 interviews geschreven door twintig 20-jarige studenten journalistiek. Maar dat is niet alles! Met een crossmediale toekomst voor ons, posten wij hier op onze website ook 20 interviews van het jonge geweld zelf. Maak kennis met twintiger Sara Opsomer.

DSC_3111

1. We beginnen met de openingsvraag die jullie ook moesten stellen. Waar was jij 20 jaar geleden?
Eigenlijk word ik pas in mei 20 jaar, dus exact 20 jaar geleden moest ik nog geboren worden.

2. Wat is jouw vroegste herinnering?
Mijn derde verjaardag. Mijn ouders hadden een lang belegd stokbrood besteld en in het midden stonden drie kaarsjes.

3. Kan je jouw jeugdjaren in één woord samenvatten?
Te kort.

4. Wat vond je de leukste leeftijd tot nu toe?
Zestien jaar. Je zit nog vol met dromen en je kan je al eens een uitschuiver permitteren.

5. Je studeert journalistiek. Waarom heb je die richting gekozen?
Vooral omdat ik graag de actualiteit volg en van verhalen hou. Ik wilde mezelf ook wel voor een uitdaging zetten en journalistiek leek me een richting waarin dat voortdurend wordt gedaan. Het beroep straalde een soort charme uit. In mijn derde en vierde jaar middelbaar schreef ik ook voor een humoristisch schoolkrantje, maar echte journalistiek is natuurlijk nog iets heel anders.

6. Heb je idolen in de media?
Op het vlak van nieuwsverslaggevers heb ik niet echt een favoriet. Ik vind dat ze het allemaal niet slecht doen. Ik ben vooral fan van de reportagejournalisten van de brede actualiteit. Programma’s als Koppen XL, Telefacts, Reizen Waes, Scheire en de Schepping, Basta en De Ideale Wereld kan ik erg waarderen. Sommige van deze programma’s zitten op de grens van humor en actualiteit maar ik hou erg van het genre. Nieuws hoeft niet altijd saai of moeilijk te zijn. Het kan ook grappig, interessant of wonderbaarlijk zijn. Aan De Ideale Wereld heb ik wel erg moeten wennen.

7. Voor je deze opdracht kreeg,  kende je Steps?
Ja, ik heb Steps vorig jaar leren kennen tijdens een bezoek aan Roularta. Ik had het magazine wel nog nooit gelezen. Het is een mooi blad, ik vind het echt tof.

8. Wie heb jij geïnterviewd en waarom vond je die persoon de moeite waard?
Ik heb Ruth Van Soom geïnterviewd. Zij is Antwerpse en maakt samen met Nathalie De Schepper de modeblog The Merrymakers. Toen ik hoorde dat ik een interviewee moest zoeken die iets van mode afwist, dacht ik meteen aan haar. Ruth is alvast een boeiend persoon, want naast een drukke job bij Oona onderhoudt ze haar blog erg goed en daar heb je discipline voor nodig!

9. Hoe is het interview verlopen?
Het interview is heel vlot verlopen. Ze vroeg mij zelfs of dat ik een blogpost wilde maken voor The Merrymakers als deze Steps zou uitkomen. Dat heb ik natuurlijk geaccepteerd.

10. Ben je trots op het resultaat?
Ik ben zeker trots op het resultaat. Het is een mooi interview geworden waaruit blijkt dat je als jong persoon je dromen moet nastreven en niet mag opgeven. Opgeven leidt alleen tot spijt.

11. Zou je ooit voor Steps willen werken?
In mijn derde jaar journalistiek ben ik van plan om als afstudeerrichting Televisie te kiezen en dan zou ik eerst willen kijken of er daar mogelijkheden zijn op een job.

12. Een klein journalistiek dilemma: print of digitaal?
Ik hou nog altijd ontzetten van de papieren krant, puur voor de charme. Het spijtige is dat het gedrukt nieuws ‘traag’ is en online nieuws ‘supersnel’. Op het vlak van snelheid verkies ik dus wel digitaal.

13. Waar droom je van?
Dat is een moeilijke vraag aangezien ik van erg veel droom. (lacht) Ik wil in mijn leven eigenlijk zoveel mogelijk ontdekken en zoveel mogelijk talenten ontplooien. Om dingen te ontdekken is reizen ideaal natuurlijk. Alleen jammer dat het zo duur is. Ik zou alvast graag ooit naar New York gaan, want dat lijkt me een stad waar alles mogelijk is. Ook Las Vegas wil ik ooit zien. Aan de andere kant zou ik dan weer graag een reis maken door Afrika. Het gaat mij vooral om te weten wat de filosofieën van verschillende volkeren zijn.

14. Ben je gelukkig?
Ja, maar soms leg ik de lat te hoog voor mezelf. Journalistiek kan hard zijn, maar uiteindelijk ben je maar een mens.

15. Is er iets wat je haat?
Er zijn altijd wel kleine ergernissen in het leven, maar ik heb geen idee van wat ik echt haat. Soms vind ik het wel vervelend dat westerlingen niet altijd beseffen wat voor een geluk ze hebben in het leven. We zijn dikwijls te materialistisch ingesteld.

16. Wat is jouw lievelingseten?
Ik ben verzot op Chinees eten en ik eet graag pikant. Ik heb gehoord dat Thais ook zeer pikant maar lekker kan zijn, dus dat zou ik ook wel eens willen uitproberen.

17. Hoe oud wil je worden?
Het doet er niet toe hoe oud ik word. Ik wil gewoon zo lang mogelijk gezond blijven.

18. Waar zou je graag wonen?
Ik vind België een goed land om te wonen, maar ik sluit het niet uit dat ik ooit ergens anders ga wonen. Ik ga me niet toespitsen op één land, ik hou alle opties open.

19. Welke vraag hadden we jou nog moeten stellen?
Op de vraag ‘Wat is jouw levensfilosofie?’ zou ik antwoorden: “Trek je niets aan van mensen die het niet goed met je menen en vertrouw op jezelf.” Toch breek ik zelf soms deze belofte.

20. Tot slot, wat doe jij in 2034?
In 2034 ben ik bijna veertig, een eng vooruitzicht vind ik zelf. Ik heb er geen idee van waar ik dan zal staan. Ik zit ook in een tweestrijd. Aan de ene kant zou ik graag de wereld zien maar aan de andere kant zou ik graag een gezinnetje hebben en ik heb het gevoel dat zoiets erg moeilijk te combineren is.

De 20-jarigen zijn allemaal  student aan de Howest in Kortrijk. Wij danken hen en hun school dan ook meer dan 20 maal voor hun enthousiaste medewerking aan ons verjaardagsnummer.