Zet je speurneus op: de leukste schattentochten voor kleine detectives

BlogCitytripstay-vacation

Weet jij de code te ontrafelen en kun je zo de schat openen? Met dit zinnetje maak je kinderen nieuwsgierig om op pad te gaan door de bossen, in de steden of langs wandelwegen in het open landschap.

Schatten van Vlieg

De bekendste schattentochten tijdens de zomer zijn ongetwijfeld de Schatten van Vlieg. In heel Vlaanderen en Brussel verstoppen culturele locaties schatkisten. Deze kistjes zitten verscholen tussen de boeken in een bibliotheek, in de tuin van een museum, in een hoekje van een kerk ... Spits je oren want het thema dit jaar is ‘hoor jij wat ik hoor?’. Ga op pad, doe de opdrachtjes en kraak de code.

www.uitmetvlieg.be

Speuren in het bos

Duik in de mysterieuze bossen en ga op zoek naar de schat. In de mooiste bossen van de Westhoek vind je jouw weg doorheen het bos met de hulp van Stijn het Konijn, Ever Sam, Boswachter Bruno of een van de vele andere leuke personages. Als je het juiste pad vindt en de antwoorden weet op alle vragen, dan kun je vast en zeker het mysterie oplossen. Of begeef je naar de andere kant van Vlaanderen en ontdek de schatten van Bosland (Noord-Limburg). Kapitein Korrel, Wenke Wortel, Tommy Twijgman en Bostrol Bobl hebben elk een missie voor je. Volbreng ze alle vier, ontrafel de geheimen en ontvang een leuke beloning. Ook in Oud-Turhout doorgrond je de geheimen van het bos. Met de speurkaart kan je de juiste weg uitstippelen, uitkijken naar de sporenpaaltjes en speuren maar naar de verborgen opdrachtpotjes. Gevonden? Dan kan je de opdracht oplossen. Benieuwd hoe snel je het codewoord op je kaart gevonden hebt.

www.toerismewesthoek.be - www.bosland.be - www.deliereman.be

Detective in de stad

In Sint-Truiden gaan kinderen op zoek naar de schat van Trudo. Negen monumenten wijzen je de weg naar de puzzelstukken. Maak de puzzel en ontdek waar de schatkist verborgen ligt. Al stappend Mechelen ontdekken, heel wat te weten komen over de stad en een razend spannend spel spelen, dat kan, want Mechelen stuurt je stappen met Van Arend tot Zwaluw. Vrienden uit het dierenrijk helpen je om de opdrachten op te lossen. In Halle moeten speurneuzen hun smartphone in de aanslag houden. Waan je een echte Sherlock en doorkruis met je smartphone in de hand de stad op zoek naar hints om zo de moord op te lossen.

www.visitsinttruiden.be -  toerisme.mechelen.be - www.geoteam.be

Op stap in een natuurgebied

Samen met een Ranger gaan kinderen in Nationaal Park Hoge Kempen op zoek naar aanwijzingen om de schatkist te bemachtigen. Beleef deze leuke opdrachten en spannende zoektocht naar de schat in dit prachtige natuurgebied. In Domein Kiewit probeer je met de hele familie het Mysterie van de Kiewit op te lossen. Wist je dat tijdens WO II een Amerikaans vliegtuig met gevechtspiloot werd neergehaald in Houffalize en de man levend uit het wrak kon ontsnappen? Het Verzet verborg de man op de zolder van het kasteel van Kiewit. Tijdens het nieuwe, mysterieuze familiespel ontdek je er alles over het verleden van Domein Kiewit. Kan jij goed klimmen, tellen en voelen? Goed, want op die manier breng je stukjes uit het verleden samen en kraak je de code.

www.nationaalparkhogekempen.be - www.hasselt.be

Geocachen met kinderen

Geocachen is een schattenzoektocht met je smartphone of wandelGPS. Een aantal tochten is speciaal op kindermaat uitgewerkt. Wat dacht je van De Beestenbende in Meerle, het Pagadderpad in Dessel of De Gouden kat van Don Quichot in Lommel?

geocachen.be

(Tekst: Mieke Vercruijsse - Beeld: Getty Images)

Terug naar overzicht

Populair

Meer verhalen