Voel je ook stilletje aan lentekriebels in je buik? Dan is nu het ideale moment aangebroken om een paar lastige klussen van je to-dolijstje te schrappen. Lees deze tips en je krijgt zeker zin om er meteen in te vliegen. Leuk als straks de zon schijnt en jij al helemaal rond bent met de ‘grote schoonmaak’!

1. De dampkap

Zelfs deze lastige klus is zo gepiept met een paar simpele huis-tuin-en-keukenmiddeltjes. Azijn en citroen bijvoorbeeld. De stoom van een pot kokend water met een scheut azijn of citroensap weekt het aangekoekte vet al een beetjes los. Daarna kun je het bakvet moeiteloos wegvegen met een vodje. Of nog beter, gebruik van die handige schoonmaakdoekjes die doordrenkt zijn met citroen. Rvs-dampkapfilters mogen gewoon in de vaatwasser. Geen vaatwasser in de buurt? Doe dan een flinke hoeveelheid sodakristallen in je afwaswater en laat de filters hierin weken. Alles goed naspoelen en laten drogen aan de lucht.

2. De microgolfoven (en oven)

Citroen is ook in dit geval een wondermiddel. Een kopje water met een flinke slok zurig citroensap even laten draaien op de maximumstand en de binnenkant krijg je zo weer schoongeveegd.

3. De frietketel

Heb je een model waarvan de ketel in de afwasmachine mag, lucky you. Alle anderen kunnen een vaatwastablet op de bodem leggen en de ketel vullen met water tot aan het streepje. Een uurtje of twee zachtjes laten koken en klaar is kees. Niet vergeten goed na te spoelen, anders eet je schuimfrietjes, bah … Het verwarmingselement kun je afnemen met keukenpapier, het omhulsel met in citroen gedrenkte schoonmaakdoekjes. Succes!

4. Het koffiezetapparaat

De koffiekan en de filter krijg je makkelijk schoon, maar het waterreservoir is andere koek. In de hoekjes vormt zich een schimmellaagje omdat het water daar nooit opdroogt. Los een reinigingstablet voor kunstgebitten op in water en giet dit in het reservoir. Laat weken, even borstelen met een propere (tanden)borstel en klaar. Droog daarna goed af met keukenpapier en je koffie smaakt een stuk lekkerder.

5. De keramische keukenvloer (type Grès Porcellanato)

Een beige of rode loper voor je keukenblok is misschien een beetje ouderwets, maar wel heel efficiënt om vetvlekken op je vloer te vermijden. Wil je echt geen tapijt dan kun je de lastige vlekken op deze manier verwijderen: zwabber de vloer met een warm zeepsopje, uiteraard met product dat geschikt is voor fijne keramische vloeren. Ga je vloer niet met een trekker te lijf, maar dweil nu na met een goed uitgewrongen microvezeldoel. Al het losgeweekte vuil komt in je microvezeldoek terecht. Herhaal dit tot je vloer droog is. Ververs je water na elke ronde want het ziet gegarandeerd zwart van het vuil.

6. De teakhouten tafel

OMG, jouw favoriete tuintafel is helemaal groen en bijna niet meer herkenbaar na die miezerige winter? Wat ooit het pronkstuk op je terras was, lijkt nu helemaal klaar voor het containerpark. No panic! Wrijf hem in met een sopje ouderwetse groene zeep en je paradepaardje ziet er weer als nieuw uit. Groene zeep is bovendien nog goed voor het milieu, een echte win-winsituatie! Ga je mooie tafel niet te lijf met een hogedrukreiniger want daarvan gaan de vezels rechtop staan. Dat levert dan weer een nieuwe lastige klus op, gladschuren met een vel schuurpapier.

 

Succes!