Heb je net als ik in je vrije tijd wel wat beters te doen dan schoonmaken en met zwabber en stofvod in de weer te zijn? Dan kunnen onderstaande resultaten van een grootschalig onderzoek je misschien toch naar de dweil doen grijpen. Immers, marktonderzoeksbureau Dynata voerde op vraag van Kärcher een internationale studie uit over onze schoonmaakgewoontes. Blijkt dat schoonmaken stressverlagend werkt en dat we er rustiger van worden. Què?

Voor de studie werden vorig jaar wereldwijd 11.000 mensen in 11 landen ondervraagd en de resultaten zijn opmerkelijk.

Poetsen is een echte feelgoodactiviteit

Wie schoonmaakt, doet dit in afwachting van het resultaat: een schoon huis waarin men zich gelukkig voelt. Maar zoals vaak zorgt niet zozeer het resultaat maar wel de activiteit an sich voor de hoogste voldoening. Voor heel veel mensen heeft schoonmaken een stressverlagend effect. Zo zegt 75% van de Britten dat ze bij stress gaan dweilen. Het resultaat? 84% van die mensen voelt zich hierdoor rustiger en meer ontspannen. Ook in Frankrijk is er een duidelijk verband tussen poetsen en stressreductie. 59% van de Fransen omschrijft zichzelf als meditatief en kalm tijdens het schoonmaakproces. Kortom, schoonmaken is voor velen onder ons een echte feelgoodactiviteit.

Belg spendeert wekelijks 3,39 uur aan de schoonmaak

De studie onthult ook dat mensen wereldwijd gemiddeld 2,52 uur per week poetsen. Koplopers op het vlak van schoonmaken zijn de Russen, met 4,49 uur. Maar ook de Belgen spenderen behoorlijk wat tijd aan de wekelijkse schoonmaak. Met 3,39 uur zitten we al flink boven het gemiddelde. Bovendien geeft 45% van de ondervraagden aan nog meer tijd te willen besteden aan het huishouden. Helemaal onderaan de lijst bengelt Japan, waar wekelijks slechts 1,29 uur wordt vrijgemaakt voor de schoonmaak.

Zaterdag poetsdag?

Het onderzoek toont verder aan dat zaterdag niet langer de poetsdag bij uitstek is. Vroeger was het gebruikelijk om huishoudelijke taken op een specifieke dag uit te voeren. De resultaten van de studie wijzen echter op een veel minder rigide kader. Heel wat gezinnen en eenpersoonshuishoudens plannen in het weekend tal van vrijetijdsactiviteiten. De klassieke schoonmaak op zaterdag past niet meer in dit schema. Poetsen wordt vandaag bij voorkeur gedurende de werkweek gedaan, en dat gespreid over verschillende dagen.

Klassieke helpers én nieuwe technologieën

De juiste hulpmiddelen zorgen er voor dat schoonmaken snel, efficiënt en gemakkelijk gebeurt. Wereldwijd – en ook in België – grijpen mensen naar klassieke tools zoals borstels en dweilen (78% van de Belgen), chemische reinigingsmiddelen (64%) en elektrische reinigingsapparatuur met snoer (59%). Daarnaast zien we een duidelijke trend naar draadloze schoonmaaktoestellen, zoals elektrische helpers met batterij (22%) en robotstofzuigers (13%).

Tot slot blijkt nog dat 32% van de Belgen zijn of haar partner, familie of huisgenoten inschakelt voor het poetswerk.

Bron: Kärcher