Dat je de was moet doen, de vloer stofzuigen en nu en dan eens een dweiltje moet slaan, weten we allemaal. Maar sommige dingen vergeten we allemaal wel eens schoon te maken. Ziehier een checklist van de acht meest voorkomende items die we tijdens een schoonmaakronde vaak over het hoofd zien. Voor als je eens tijd hebt om de boel écht goed aan te pakken…

1. Lampen

Stoffige lampen maken zelfs de meest heldere lichten dof. Neem een vochtige (niet natte!) doek en veeg de lampen voorzichtig schoon (terwijl ze niet branden natuurlijk). Doe dit ‘s morgens, zodat ze helemaal droog zijn voordat je de lampen ‘s avonds weer doet branden.

2. Kroonluchters

Kroonluchters zijn opnieuw hip en passen zowel in een klassiek als modern interieur. Enig nadeel: ze vangen het stof nogal gemakkelijk op. Gebruik wat warm water met een klein beetje afwasmiddel (zonder citroen, deze tast de glans van de kristallen aan) en maak de kroonluchter schoon met een schoon microvezeldoekje. Dompel het doekje regelmatig in het warme water en wring grondig uit. Schakel ook de elektriciteit uit voor de veiligheid. Moet het nog vlugger? Gebruik dan een speciale spray om de kroonluchter schoon te maken (e koop in speciaalzaken). Gaat het om een eerder goedkope glazen kroonluchter? Dan kun je zelfs overwegen om de kroonluchter af te halen, de lampen en de fittingen te verwijderen en het hele ding zo in de vaatwasser te stoppen.

3. Onder tapijten

De bovenkant van je tapijt zal je beslist wel vaak stofzuigen. Maar heb je ook al eens aan de onderkant gedacht? Best is om je tapijt – indien mogelijk – buiten te leggen en daar om te keren, zo vliegt het stof en vuil niet in je woonkamer rond. Buiten goed uitkloppen dus en even stofzuigen.

4. De muren

Vieze vingers op je witte muren? Een veeg op je duur behangpapier? Het is vlug gebeurd en als je ze niet meteen schoonmaakt, vergeet je ze vaak later ook aan te pakken. Bij een geverfde muur is een vochtig doekje vaak voldoende om de vlekken te verwijderen. Bij behangpapier moet je wat voorzichtiger zijn en eerst eens testen op een onopvallende plek hoe je moet schoonmaken en of je een schoonmaakmiddel kan gebruiken. In elk geval zal je sowieso niet te hard mogen wrijven. Vergeet ook niet de muur eerst even af te stoffen.

5. De televisie

Denk je ook eens aan de achterkant van de televisie? Het beeldscherm wordt vaak mee afgestoft met de rest, maar even de televisie omdraaien en de achterzijde van het toestel even afstoffen zou ook moeten gebeuren.

6. De afstandsbediening

Afstandsbedieningen zijn vuiler dan je denkt. Gebruik een vochtig doekje om het toestel te reinigen. Om ook de krappe ruimte tussen de knoppen schoon te maken, kun je een wattenstaafje gebuiken.

7. Deurknoppen, handgrepen en lichtschakelaars

Omdat iedereen ze gebruikt, zijn deurklinken en lichtschakelaars ware broeihaarden van bacteriën. Regelmatig even een vochtig doekje over halen dus.

8. Je schoonmaakmateriaal

Bezems, vuilblikken, borstels…. Je gebruikt ze om schoon te maken en vaak heb je nadien geen fut meer om je schoonmaakmateriaal zelf even proper te maken. We weten het: het is geen leuk werkje, maar het moet wel nu en dan eens gebeuren, zo niet zorgen ze ervoor dat je huis net viezer wordt in plaats van properder.