Schrijf je eigen communiegedicht in 6 stappen

80
Tips om zelf je communiegedicht te schrijven

Wat is een communie zonder gedicht? Een stukje poëzie is onmisbaar op een communieprentje. Bovendien kan je er droge uitnodigingen mee opleuken. Maar moet je altijd een bestaand gedicht kiezen? Natuurlijk niet. Een eigen gedicht is zoveel persoonlijker. Volg samen met je communicant deze 6 stappen en ontdek jullie poëtisch talent!

1. Kies een onderwerp

Bepaal samen met je communicant wat het onderwerp wordt van jullie gedicht. Zijn jullie een katholiek gezin? Dan kan je vertellen wat God betekent in je kind zijn of haar leven. Maar je gedicht hoeft niet religieus geïnspireerd te zijn, want communies markeren ook kantelpunten in het opgroeien. De Eerste Communie valt in het jaar waarin je kind leert lezen, schrijven, rekenen, omgaan met anderen, doorzetten, … De basis van alles. De Plechtige Communie betekent dan weer het einde van de lagereschooltijd en het begin van de tienerjaren. Je kan dus gerust ook schrijven over deze overgangsmomenten, waarop je kind hoopt in de toekomst, waar hij/zij dankbaar voor is, … Neem een groot blad papier of een krijtbord en schrijf kernwoorden, flarden, ideeën op. Dit is de basis van je gedicht.

2. Bepaal de toon

Gaan jullie voor een dromerig stukje poëzie vol mooie beeldtaal? Of heb je een echte komiek in huis en laten jullie de lezer liever schaterlachen met een grappig gedicht? Of is jouw communicant het zonnetje in huis en gaan jullie voor een vrolijk gedicht met een speels ritme? Wat je ook kiest: een goed gedicht weerspiegelt het karakter van de schrijver!

3. Lang, kort?

Kort en krachtig of een heus sonnet waar zelfs Shakespeare jaloers op zou zijn? Een gedicht is net zo lang als jij het wil. Ook een hyperkorte haiku is een volwaardig gedicht. Of misschien krijgen jullie wel alles gezegd in een freewheeling gedicht van 3 regels. Natuurlijk kan je ook gewoon beginnen aan het gedicht en zien waar het eindigt. Zolang het maar in leesbaar formaat op een kaart past.

4. Let op je stijl

Rijmpjes kunnen creatief en spitsvondig zijn, maar ze kunnen je gedicht ook een beetje kinderachtig en geforceerd laten klinken. Bepaal samen met je communicant of jullie rijmen of niet. Als je een swingend ritme in je gedicht wil zonder rijm, gebruik dan alliteraties (zoals Suske & Wiske-albums, bv. ‘De Poezelige Poes’) of assonanties (huis – fruit – lui – kruik). Vermijd clichés. Zoek liever beeldspraak die hetzelfde zegt, maar op een originele manier. Laat je verbeelding zoeken naar verrassende metaforen en vergelijkingen.

5. Herschrijf

Maak je communicant duidelijk dat een gedicht nooit van de eerste keer perfect is. Je begint altijd vanuit een ‘lelijke kladversie’. Benoem het ook zo. Zo voelt je kind zich niet geremd in zijn of haar creativiteit. Daarna ga je aan de lelijke kladversie sleutelen. Vervang een cliché door een origineler alternatief. Verplaats zinnen, maak ze korter, langer of schrap ze. Een leuke manier om je gedicht op een andere manier te bekijken, is er een kaartspel van maken. Schrijf elke zin op een apart kaartje en leg ze in willekeurige volgorde onder elkaar. Misschien krijg je een nieuw idee? Misschien passen twee zinnen wonderwel goed bij elkaar? Let the magic happen.

6. Verzin een passende titel

Jep, pas op het einde. Het is verleidelijk om meteen een titel te verzinnen nog voor je aan je gedicht begint. Toch is het veel makkelijker om omgekeerd te werken. Misschien kan je gewoon één zin of enkele woorden uit het gedicht gebruiken als titel? Of misschien kan je de hele sfeer van het finale gedicht samenvatten in één krachtige titel? Wat je ook doet, noem het gedicht niet ‘Mijn communie’. 😉 Veel schrijfplezier!

 

Tekst: Anouk Mouton / Foto: Unsplash