Vlug, neem als de bliksem een selfie want uit onderzoek blijkt dat het nemen van je zelfportret gelukkig maakt. Ijdelheid loont?

Toegegeven, het nemen van selfies wordt vaak geassocieerd dwaze ijdelheid. En veilig is het ook al niet: wereldwijd sterven er meer mensen bij het nemen van selfies dan van aanvallen van haaien. Meestal vallen de onfortuinlijke fotografen van een rots of de afgrond in, of ze worden geraakt door voertuigen.

En toch. Onderzoekers van de Universiteit van California hielden een kleinschalig onderzoek over het onderwerp: 4 weken lang volgden ze een groep studenten die onderverdeeld werden in 3 groepen. Aan groep 1 werd gevraagd 3 keer per dag een lachende selfie te nemen, groep 2 mocht foto’s nemen van leuke dingen, en groep 3 moest foto’s doorsturen naar iemand waarvan ze dachten dat deze de foto wel leuk zou vinden.

Wat bleek? De groep met de selfies scoorde het best. De foto’s werden niet geplaatst op social media, maar toen de studenten naar foto’s keken, verbeterde hun stemming aanzienlijk. Volgens professor Yu Chen, die de studie leidde, is het echter niet de selfie waar je gelukkig van wordt: “Het zijn niet de selfies die je gelukkig maken, maar het kijken naar je eigen lachende gezicht.”

In dat geval: hier met die selfiestick en lachen maar!