Sergio Herman: “Ik heb meer rust gevonden”

1169

Het is geen makkelijk jaar geweest voor Sergio Herman. Zoontje Josha stierf een paar weken voor de geboorte. Kort daarna moest Sergio ook afscheid nemen van zijn vader, de man die hem de liefde voor koken bijbracht. “Het afgelopen jaar ben ik vaker thuis geweest dan normaal. Dat komt omdat 2017 voor mij een zeer heftig jaar was, vooral privé”, schrijft hij in zijn nieuwe kookboek Just Cook It.

“Ik ben in een fase gekomen waarin ik meer tijd thuis spendeer. Dit kookboek sluit daar perfect bij aan.” Sergio Herman (47) heeft het over Just Cook It, zijn nieuwe boek waarmee je op een makkelijke manier heerlijke gerechten op tafel tovert. Geen gastronomische, culinaire high-in-the-sky creaties, maar wel gerechten die iedereen kan maken. “Alles zit er zowat in: van goede basics tot salades, tussendoortjes, hoofdgerechten en desserts. Deze gerechten zijn echt voor iedereen haalbaar. Er zijn er uiteraard wel die iets moeilijker zijn en wat meer ervaring vergen, maar dat heb je in elk kookboek.”

Waarom opnieuw deze aanpak?

Ik heb meer rust gevonden en kan meer dan vroeger genieten van lekker thuis te zijn. Om te koken voor het hele gezin en gewoon mijn eigen ding te doen. Ik heb de voorbije jaren geleerd dat het belangrijk is om af en toe de rust op te zoeken. Ik heb jaren geen tijd gehad om af te spreken met vrienden. Dat doe ik nu wel en daar geniet ik echt van. Als je altijd in de drive zit om een topprestatie neer te zetten, dan ben je daar minder mee bezig. De laatste jaren ben ik daar echter over beginnen nadenken. Stilstaan bij wat belangrijk is en minder belangrijk. Ik vind het, meer dan vroeger, van belang om een balans te vinden. Dat huiselijke zoek ik steeds meer op en dat schemert ook door in dit kookboek. Het is eindelijk een Sergioboek waarvan mensen de gerechten ook gewoon zelf kunnen maken. Ik voel dat daar heel wat enthousiasme voor is.

Je hebt het heel druk gehad de voorbije jaren. Liep je jezelf soms voorbij?

Er zijn momenten dat het gigantisch hard ging, dat ik veel dingen tegelijk aan het doen was. Gelukkig heb ik een vrouw die af en toe in mijn plaats op de rem gaat staan. Vroeger merkte ik dat zelf niet altijd op, dat is de laatste jaren wel veranderd. Het thuiskookboek dat ik nu heb gemaakt, reflecteert mijn huidige mindset wel. Je buikgevoel volgen, dat is iets waar ik veel waarde aan hecht.

In Just Cook It staan een aantal klassieke gerechten.

De klassieke keuken zal altijd blijven. Soms moet je ze misschien iets aanpassen: wat minder boter, wat minder room, … Maar de kern blijft hetzelfde en zal altijd lekker gevonden worden. Daarom worden het ook klassiekers genoemd. Paling in ‘t groen, gebakken zeetong, salade niçoise, … Dát zijn klassiekers. Ik voeg er altijd iets extra’s aan toe om het mooier te presenteren maar de essentie zal altijd hetzelfde zijn. Dergelijke gerechten eten mensen binnen honderd jaar nog altijd. Ik geloof wel dat we hoe langer hoe meer groenten zullen eten. Vegetarisch kan ook heel lekker zijn maar je moet weten hoe je het moet klaarmaken. Dat hoeft niets wereldschokkends te zijn: een goede vinaigrette, de juiste azijn, wat verse kruiden en je bent al een heel eind. En ook al maak je iets kleins of simpels, probeer er altijd een feest van te maken. Dat maakt het leven mooi.

Naast klassieke gerechten is er ook veel ruimte voor exotische gerechten.

Ik ben ervan overtuigd dat dat van deze tijd is. Mensen kijken graag eens buiten de traditionele keuken. In tegenstelling tot vroeger is het ook veel gemakkelijker om alle ingrediënten terug te vinden. Alle producten waarmee ik in dit boek kook, zijn te verkrijgen in de supermarkt. Ik deed heel wat inspiratie tijdens het reizen op. Als chef-kok vind ik het essentieel om de gerechten die ik maak ook ter plaatse te leren kennen. Dat betekent een enorme meerwaarde. Ik vind het belangrijk als ik iets uitdraag, dat ik er dan ook achter sta.

Ik wil het gevoel kunnen oproepen hoe ik het ter plaatse beleefd en gevoeld heb. Want eten is emotie, de essentie van ons bestaan.

In het voorwoord van je kookboek verwijs je naar de woorden van de Spaanse topkok Ferran Adrià.

Hij zegt altijd: “Ik ben een kok, geen arts”. Dat is een motto waarmee ik het volledig eens ben. Uiteraard is gezondheid heel belangrijk. Ik hou daar rekening mee maar de verantwoordelijkheid ligt bij jezelf. Als ik twee kilo verzwaar, maak ik me niet meteen zorgen. Ik schommel al zes, zeven jaar rond mijn streefgewicht, zonder dat het mij echt pijn doet. Dat heeft vooral te maken met gezond boerenverstand. Ik hou van stoemp met worst maar dat ga ik niet elke dag eten. Soms weeg ik even wat meer omdat ik veel ben gaan eten, wat meer gedronken heb of door de stress gesnoept heb. Maar dan gaat de handrem er weer even op en zit alles weer op schema.

Maak je de gerechten uit dit kookboek zelf ook?

Absoluut. Het zijn stuk voor stuk gerechten die ik vaak maak of gemaakt hebt. Als ik thuis kook, ga ik terug naar de essentie. Met minder franjes. Genieten van de simplicity, van lekkere producten. En daar moet je dan zelf je persoonlijke touch aan proberen te geven. Het moet niet altijd ingewikkeld zijn om lekker te zijn. Eten is iets dat je kan terug katapulteren in de tijd en herinneringen kan ophalen. Zo zie ik me weer aan de keukentafel zitten met mijn oma en opa, bij wie ik grotendeels ben opgegroeid. Mijn opa maakte altijd een salade van kropsla met een superlekkere vinaigrettedressing op basis van fijn gesneden sjalot en augurk, met een hardgekookt eitje door. Die geur en die smaak zit helemaal in mijn systeem. Dat soort invloeden vind ik heel belangrijk. Ik ben ongetwijfeld niet de enige die gevoelens kan terugroepen bij bepaalde gerechten, geuren en smaken. Met Just Cook It wil ik niet het zoveelste kookboek maken. Ik wil een boek uitbrengen waar iets van mijzelf in zit en die emotie zit echt in dit boek.

Eenzelfde emotie zit ook in het televisieprogramma waaraan je momenteel werkt?

Daarin gaat het over de moeders van bekende Vlamingen en over wat er thuis gekookt werd. Dat kunnen zowel klassiekers zijn als typische dingen van de moeder in kwestie. Het wordt een simpel en mooi programma dat rechtstreeks naar de essentie van het bestaan trekt. De herinneringen die je aan een gerecht hebt, draag je voor de rest van je leven met je mee. Eten is emotie. Het legt de belangrijke momenten in je leven bloot. Omdat ik jaren met mijn vader heb samengewerkt in de keuken, zit het bij mij misschien nog iets dieper. Ik koester de vele herinneringen en denk er nog dagelijks aan. Dat zijn momenten die je moet vasthouden en koesteren. Dat zijn ook de herinneringen die ik nu samen met mijn kinderen wil maken.

Just Cook It – 29,99 euro – Uitg. Carrera Culinair

Het nieuwe kookprogramma van Sergio Herman zal dit najaar te zien zijn op VTM

(tekst: Valerie De Groodt)