Shaken met ballen

85

3 APRIL 2013 | Drama! De zomer komt er aan en wij passen nog niet in onze bikini! Hoog tijd dus om een maandje te zweten, te puffen én calorieën te verbranden. We gaan sporten! En shaken met ballen!

Wat is Zumba Toning?

Kort gezegd: Zumba met ballen. Als het iets meer mag zijn: Zumba Toning is de nieuwste fitnessrage waarbij vooral gedanst wordt op leuke salsamuziek. Dat shaken gebeurt met gewichten die zorgen voor een extra inspanning (en extra armspieren), maar die ook dienst doen als sambaballen. Die gewichten, zeg maar Zumba Toning Sticks, wegen elk 450 gram. Voor de durvers met stevige armen bestaan er ook sticks van 650 gram. Ook goed om te weten: bij Zumba Toning wordt niet enkel gefocust op het lichaam, maar ook op cardio. Een deel van de workout richt zich namelijk specifiek op je hartslag. Een ander groot pluspunt is de vrijheid die je krijgt tijdens het bewegen. Er bestaan geen specifieke regels over hoe je een dans precies moet doen. Of toch één: amuseer je!

Voor wie is het?

Voor jou, voor mij, voor iedereen! De instructrice vertelde ons zelfs dat deze sport ideaal is voor mensen met rugblessures of andere kwalen omdat het minder intensief is dan gewone Zumba en omdat bovendien alle spieren in het lichaam worden gebruikt. Na een sessie zijn die gegarandeerd lekker soepel.

En de calorieën?

Bij Zumba Toning verbrand je per sessie zo’n 500 à 600 calorieën. En daar doen we het ook een beetje voor! Toch?

Dé test!

Trainingspak? Check! Sportschoenen? Check! Paardenstaart? Dubbelcheck! Wij zijn klaar voor instructrice Angelique… en Zumba Toning! De latin vibes weerklinken en al snel volgt iedereen de bewegingen van onze gids. Er wordt opbouwend gewerkt, dus het eerste liedje is bedoeld om op te warmen. De danspasjes zijn relatief makkelijk (ik ging slechts een paar keer de mist in): salsabewegingen met af en toe een alom gekende squat ertussen. Tijd om te bekomen krijgen we niet. Angelique beveelt ons de Zumba Toning Sticks te nemen en zo hoog mogelijk te springen én ondertussen te draaien met onze handen. We houden dit tempo nog enkele liedjes aan en dan pas begint het echte werk (!).

Na een halfuur dansen, heupwiegen en fitnessen voelen de gewichten aan als lood. De armen die eens zo hoog de lucht in vlogen, geraken nu nog amper tot onze schouders. We dansen nog enkele intensieve songs met de gewichten en beginnen na de piek rustig aan af te bouwen. Tijdens het laatste liedje is het tijd voor een cool down (zonder sticks). Hierin worden de spieren ontspannen en stretchen we ons hele lichaam.

Het resultaat van onze test?

Tijdens de workout hebben we veel gezucht en gepuft, maar na een verfrissende douche voelden we ons helemaal als herboren. Het was de ideale starter van onze dag. Deze fitnessrage is dus wel intensief, maar niet dodelijk vermoeiend. Van stijfheid hadden we the day after geen last (gelukkig maar). Zumba Toning is voor herhaling vatbaar!

Een extra tip van onze instructrice!

Combineer één gewone Zumba en één Zumba Toning-les in de week om optimaal resultaat te verkrijgen. Je valt af, krijgt een strakker lichaam én je spieren worden soepeler.

Zelf proberen?

Nog niet overal in ons land kan je deze nieuwe sport beoefenen. Wij testten de Zumba Toning in Health City Kortrijk. Een kennismakingsbeurt is gratis na reservatie per e-mail of per telefonisch contact. Contactgegevens zijn te vinden op www.healthcity.be. Zoek op www.zumba.be naar lessen bij jou in de buurt!

Francesca Lutters

Deze reportage verscheen in de Steps van 31 maart. De hele maand april testen we elke week een nieuwe sport! Check elke woensdag onze website www.steps.be voor het verslag.