We kennen Shamisa Debroey van haar tekeningen, strips en beeldverhalen. Nu komt ze echter met iets helemaal nieuws. “Met ‘De allerbeste uitvinding van de hele wereld’, een kinderboek over Lola die met haar uitvindingen alle problemen wil oplossen”, zegt ze trots.

Uitvinden en wetenschap zijn atypisch voor meisjes, maar daarmee wil ik hen motiveren en
de boodschap geven dat ze alles kunnen waar ze van dromen. Smijt jezelf in iets nieuws en ga ervoor”, moedigt Shamisa dromen aan. De allerbeste uitvinding van de hele wereld luidt een nieuw hoofdstuk in haar carrière in: ze schreef en tekende het boek zelf. “Dat is niet de gewoonte in de kinderboekenwereld, maar als striptekenaar was ik dat wel gewoon. Ik heb veel verhalen in mij en de drang om die te vertellen. Als striptekenaar leerde ik de balans vinden tussen woorden en tekeningen.”

Persoonlijk verhaal

In haar eerste kinderboek introduceert Shamisa het hoofdpersonage Lola, een pienter meisje dat voor het probleem van haar kleine broer een oplossing zoekt. “De dynamiek tussen een grote zus en haar kleine broer ken ik zelf heel goed. Hoe je je zorgen maakt over je kleinere broer, hoe je je best doet om hem gelukkig te maken.” De boodschap dat geluk vaak in de kleine dingen zit, is iets wat Shamisa ook in het echte leven van haar broer leerde. “Ik denk veel na en probeer als kunstenaar vaak grote thematieken in mijn werk te benaderen. Daardoor vergeet ik wel eens dat de simpele dingen in het leven ook mooi zijn en mensen gelukkig maken.

Dertig worden

Shamisa heeft intussen al een hele weg afgelegd. “Initieel had ik een grote passie voor muziek. Ik speelde jaren altsax maar miste de gave om goed te improviseren. Toen ik begon te tekenen, ontdekte ik dat ik het daarin wél kon. Ik kon alles tekenen wat ik me inbeeldde. Daardoor besloot ik heel snel dat dit het pad was dat ik wilde volgen.” Ook de jaren hebben zijn werk gedaan. “Dertig worden, was voor mij een belangrijke stap. Ik ben intussen kalmer geworden, ga slimmer te werk en ben bedachtzamer geworden. De afgelopen jaren heb ik heel wat mensen ontmoet die dezelfde weg volgen als ik. De steun die ik daarbij heb ervaren, heeft mij ook doen evolueren.”

Shamisa heeft Afrikaanse roots en dat komt ook tot uiting in haar nieuwe boek. De personages Lola en Lander hebben een donkere huidskleur en dat was voor Shamisa een logische keuze: “Als kind miste ik dit soort boeken. Ik las altijd boeken over kinderen die anders waren dan ik. Voor kinderen is het belangrijk om ook boeken te kunnen lezen met kinderen die lijken op hen. Dat is belangrijk voor je zelfvertrouwen. Je leert dat je ook avonturen kan beleven, ook bergen kan beklimmen en ook heksen kan bestrijden. Met mijn boek wil ik zowel een open raam zijn om te laten zien hoe andere kinderen eruitzien, maar ook een spiegel om kinderen zichzelf te laten zien.”

‘De allerbeste uitvinding van de hele wereld’ – Uitg. Horizon – 15,99 euro

 

Auteur: Valerie De Groodt / Foto: Jeroom Vanderbeke