Eten klaarmaken voor een peuter is vaak uitdagender dan een gerechtje serveren aan een driesterrenchef. Je wordt geconfronteerd met ongezouten meningen “Neen, niet lekker en bah, vies” en met het nodige showgehalte (lees: bord in de grond gekatapulteerd of puree gesmeerd op alles wat binnen handbereik is). De maaltijd aantrekkelijker en makkelijker maken, maar tegelijkertijd ook voedzaam en gezond? Daar zeggen wij geen neen tegen. Dus gingen we met volle moed de test aan met de producten van Sienna and Friends. Spoiler: ze hebben er een vriendje bij.

Zoals bij alles loopt ook het eten bij een peuter of kleuter in verschillende fases. Een fase waarin ze alles naar hartenlust opsmikkelen of de fase waarin écht niks goed is. En dat is hier – helaas – niet anders. Terwijl ze een goed jaar geleden nog alles wat ik voorschotelde met smaak verorberde, is dat nu toch soms anders. Tijd om eens iets nieuws te proberen: de producten van Sienna and Friends.

Sienna and Friends: smaakbommetjes voor kleine eters

Voor wie de producten nog niet kent: het brein achter het Belgische label Sienna and Friends is Aurélie D’Hulst, mama van twee en gepassioneerd door kruiden, specerijen en gezonde voeding. Haar credo? Nutritionele opvoeding, je kan een kind gezond léren eten. Maar dat kan enkel als de gezonde optie ook de lekkerste is. Aurélie verdiepte zich daarom jarenlang in de wondere wereld van gezonde voeding, voedzame en ‘niet-traditionele’ ingrediënten. Dankzij ‘vroege smaaklessen’ leer je jouw kindje kennismaken met een grote variëteit aan smaken. Verrijk die groentepapjes dus maar met lekkere kruiden: van 6 tot 18 maanden belanden kleintjes namelijk in hun ‘gastronomische golden age’-periode. In deze fase staan ze het meest open voor nieuwe voedingsmiddelen en smaken. Elke dag specerijen en kruiden gebruiken is één van de basisregels van Sienna and Friends. Ze bevatten veel vitamines en mineralen en dragen bij tot de smaakontwikkeling van je baby.

In het aanbod vind je onder andere wereldse kruidenmixen per leeftijd, vegetarische sauzen, veggie- en fruitspreads, gezonde snacks, liefdevolle soepjes en voedzame porridge en pasta’s.

 De producten zijn …
✓ 100% biologisch
✓ bevatten geen toegevoegde suikers of zout
✓ bevatten geen additieven
✓ op smaak gebracht met kruiden of specerijen
✓ ook met intoleranties wordt rekening gehouden

De smultest

Klinkt allemaal fantastisch, niet? Wij – mijn dochter van 2,5 jaar en ik – mochten enkele producten testen. Voor een peuter is het aanbod enorm, maar ook voor kleintjes vanaf 6 maand zijn er verschillende productjes die je al kan uitproberen. Groentenpapjes kan je bijvoorbeeld pimpen met wat extra kruiden.

We ontdekken samen de doos, terwijl we knabbelen aan de chipjes met appel en kaneel. Vrolijke pasta’s, lekkere smoothies, soepjes, kleurrijke pastasauzen, … We zijn meteen enthousiast en duiken de keuken in. Hieronder lees je onze bevindingen.

  • Een kant en klare pastasaus zonder toevoegde suikers en bomvol groenten? Check! De verschillende sausjes zijn erg divers (van Indische veggie saus tot Italiaanse tomatensaus) en vallen echt in de smaak. Ook bij mama, want op een drukke dag kan je gewoon je sausje opwarmen, pasta koken en klaar! Snel, maar toch gezond en zonder additieven (wat ik persoonlijk toch belangrijk vind).
  • De kruidenmixen zijn ondertussen een vaste waarde in onze keuken, ook in onze eigen gerechten. Met deze kruiden hoef je maar 1 gerecht op tafel te toveren en iedereen kan meesmullen. We kruiden – indien nodig – nog wat extra bij in ons eigen bord met peper en zout. De kruiden ideaal om een basic maaltijd nét dat tikkeltje extra te geven of om bijvoorbeeld een ovenschotel op smaak te brengen. Je hebt niet enkel de klassieke Italiaanse kruiden, maar andere wereldsmaken zoals Thaise of Marokkaanse kruiden. De currykruiden in een wokschotel zijn hier wekelijks een toppertje.
  • Mijn dochter is gek op soep en zou elk moment van de dag wel een tasje drinken. De kruidige soepjes (pompoensoep met kruiden of tomatensoep met tijm) zijn verrassend van smaak én heerlijk dik van structuur. Ideaal voor kleine smospotten.
  • En nu we over drankjes bezig zijn: ook met de smoothies heb ik echt gescoord. Ze is grote fan! Ideaal als tussendoortje.
  • Het meest populaire product bij ons is ongetwijfeld de speltpasta in de vorm van auto’s, treinen, brommers, … Voedzaam, lekker én superleuk. Ook de andere pasta’s vallen in de smaak, ook bij mama: kleine vormpjes, voedzaam, goeie textuur en vooral lekker.

  • Ik was enorm benieuwd naar de spreads & jams, want boterhammetjes zijn hier niet altijd even populair. Met (smeer)kaas en veggiepaté kan ik haar wel charmeren, maar daar blijft het meestal bij. Choco wordt hier ook wel een gesmeerd, maar ik wil daar toch niet in overdrijven. Gezonde spreads of jams zijn dan ook ideaal om eens een alternatief aan te bieden. Van de hummus wordt ze niet meteen vrolijk, maar de spread van banaan en peperkoekkruiden is een gigasucces. Ook de andere zoete spreads (mango & kokos, kastanje vanille, …) vallen duidelijk in de smaak. De combinaties zijn zo verrassend, maar telkens geslaagd. Ik vind het handig dat de porties niet erg groot zijn, zo kan je sneller variëren. Een leuk alternatief als je eens inspiratieloos bent voor de boterhamdoos.
  • Sienna and Friends heeft ook tal van gezonde tussendoortjes. De chipjes en raw snacks zijn ideaal om straks in de boekentas te stoppen op de eerste schooldag.
  • Wat ik persoonljik fantastisch vind, is dat alles biologisch én vegetarisch is, zonder toevoegde suikers of zout. Bovendien zijn alle verpakkingen ecologisch: de producten zijn verpakt in glazen flesjes of bokalen of karton.

Zelf ook benieuwd? Je kan bestellen via de webshop van Sienna & Friends of die van haar partners. Je kan ook op zoek naar de dichtstbijzijnde winkel op deze kaart.