Lig je elke nacht te draaien en te keren omdat je niet kunt slapen? Slaat om 2 uur ‘s nachts de paniek toe omdat je er morgen weer vroeg uit moet en je nog steeds naar de cijfers van je alarmklok ligt te staren? Met deze 7 tips slaap jij vannacht wél als een roos.

1. Maak je lichaam moe

Tuurlijk, je hebt de hele dag moeten jagen en stressen op het werk. Je hoofd is doodmoe, maar dat lichaam heeft nog niet veel moeten doen vandaag. En je hoofd zegt “slapen”, maar je lichaam zegt “actie!”.

Great progress.

Luister naar je lichaam en probeer wat meer te bewegen. Ga 20 minuten joggen, doe aan fitness, start met yoga…

Maar opgelet: best niet doen in de late avond, dat zal je slapeloosheid alleen maar erger maken. Probeer vooral overdag te bewegen.

2. Probeer 2 ‘bedtijden’ in te lassen

Bereid je lichaam en je geest voor op het naar bed gaan.

Beautiful young woman turning off the lamp.

Je ‘eerste bedtijd’ is je computer afzetten, jezelf ontspannen en je geest tot rust laten komen.

Je ‘tweede bedtijd’ is het werkelijk moment dat je gaat slapen. Lichten uit dus.

3. Geef piekeren geen kans

Ow boy, het lijkt alsof je je gedachten niet kunt stoppen. Is dat dossier voor het werk wel klaar? Wat ga je aantrekken morgen? Haal je die deadline wel?

Woman taking notes in bed with cat

Probeer al die gedachten een plaats te geven… in een notitieboekje. Schrijf voor je gaat slapen alle dingen waar je nog aan ‘moet’ denken even neer. Alle vragen, alle niet te vergeten dingen… schrijf het neer, en vergeet het meteen. Het staat immers in je notitieboekje. Kun je er morgen, als de tijd daar is, er rustig over nadenken.

4. Ban elk licht

Is het wel donker genoeg in je slaapkamer? Komt er nergens licht piepen van achter de gordijnen? Probeer eens te slapen in een volledig verduisterde kamer, je zal zien dat je minder lang ligt te woelen en te draaien.

Problem with waking up

5. Leg je telefoon ergens anders

Dan begin je eindelijk in te dommelen, maar wacht, wat is dat blauwe knipperlicht daar in de hoek? Jouw telefoon, juist ja. En hup, je bent weer wakker.

Hipster girl lying in the bed with her cellphone.

Leg je telefoon op een plek waar je niet het risico loopt op een digitale onderbreking. Pluspunt: je komt niet in de verleiding om vlug nog even Facebook of Instagram te checken.

6. Luister naar een luisterboek

Bij voorkeur een luisterboek van een boek dat je al gelezen hebt, zo is het al heel wat minder spannend. Het luisteren naar zachtjes praten, kan de geest afleiden, waardoor je niet piekert en panikeert, maar pardoes in slaap valt. Vergelijk het met in slaap vallen voor de televisie.

Comfortable bed for me is a priority

7. Laat die late snacks achterwege

Nog een kleine honger ‘s avonds laat? Jammer, maar je kunt beter wachten tot ‘s morgens om iets te eten. Eet je nog een late snack, dan zal jouw metabolisme als een stimulerend middel werken, waardoor je wakker blijft. Drink eventueel wel een glas melk in plaats.

fridge with food

Succes!