Ik weet het soms ook niet meer … Mijn badkamerkastje staat overvol met dag- en nachtcrèmes, hydratiemaskers, scrubs, toners, moisturisers, cleansers, enzovoort… Maar zijn de ingrediënten in deze producten gezond? Geen idee. Wij maakten daarom een checklist met alvast enkele ingrediënten die je best vermijdt. 

Welke make-up of gezichtscrèmes je gebruikt, verschilt van persoon tot persoon. Dus voor we beginnen met smeren, zoek je best welke producten voor jou doeltreffend zijn. Er zijn namelijk 6 verschillende huidtypes, dus wat voor jouw vriendin een shiny huid oplevert, bezorgt jou dan misschien letterlijk rode wangen. Eén ding is zeker: teveel producten gebruiken is ongezond en bepaalde vermijden we dan ook best.

Ben ik goed bezig?

Gezichtsproducten zijn er om onze huid te onderhouden (of om die eerste rimpels te vermijden). Hoe dan ook: geen enkel product mag je bij het aanbrengen een brandend gevoel geven. Dit hoort niet. Als je daarbovenop ook nog een rode, droge en geïrriteerde huid krijgt, stop ermee.

Wat vermijd ik het beste?

Make-up- en beautyproducten zijn er genoeg, maar daarom werkt elk product niet even efficiënt. Sommige ingrediënten zijn zelfs gevaarlijk, bij deze een lijstje met enkele ingrediënten die je bij jouw volgende aankoop best vermijdt.

  • Parabenen: Hoewel het gebruik van parabenen in de EU al sinds 2012 is verboden, is dat in Amerika niet het geval. Laat je jouw make-up van Amerika overvliegen? Check dan zeker even de ingrediënten. Parabenen komen voor in onder andere moisturizers en foundations. Ze kunnen de hormoonwerking verstoren en zelfs tot borstkanker leiden. Opletten geblazen!
  • SLS en SLES: Dit zijn twee sulfaten die vaak in cleansers te vinden zijn. Naar gelang de concentratie die in jouw product zit, kunnen ze naast het (hard!) reinigen, ook de huid van natuurlijke vetten en vocht ontdoen. Dit zorgt voor een nog drogere huid. Daarnaast kan je ook last krijgen van puistjes en rode vlekken. Gebruik producten op basis van SLS en SLES dus niet te vaak en spoel goed af met water.
  • Retinol: Deze hoort misschien niet in dit lijstje thuis, want retinol is wel degelijk doeltreffend. Het kan de eerst tekenen van veroudering de kop indrukken en wordt daarom vaak gebruikt in anti-agingcrèmes maar ook in moisturizers. Maar let vooral op wanneer je deze gebruikt. Je gebruikt producten met retinol best alleen ‘s nachts. Retinol stimuleert namelijk de omzet van huidcellen, waardoor we een “babyvelletje” krijgen en deze gevoelige huid mag niet worden blootgesteld aan de zon. Producten met retinol zijn bovendien sterk af te raden aan zwangere vrouwen!
  • Alcohol: Niet alle alcohol is schadelijk voor ons, maar zeker mensen met een gevoelig huidtype moeten steeds op hun hoede zijn. Alcohol zoals methanol en propanol, … kunnen op langere termijn de huidconditie zelfs verergeren. Ze beschadigen de natuurlijke beschermingslaag en geven je een droge huid.

Say yes to zonnecrème!

Dit plakkerig goedje zien we elke zomer opduiken, maar is een must-have die in ieders dagelijkse gezichtsroutine moet worden opgenomen. Het beschermt je niet alleen tegen de zon, maar zorgt ervoor dat de eerste rimpels het (voorlopig) laten afweten.

Hopelijk zet deze blogpost je op weg bij het uitbouwen van een persoonlijke, maar gezonde skincare routine!

Auteur: Hanna Deweirdt / Foto’s: Getty Images