Slimme mensen gaan later slapen

212

Je voelt vast wel aan of je een ochtendmens of een avondmens bent. Ben je gisteren alweer veel te laat gaan slapen, vanmorgen alweer veel te vroeg moeten opstaan, en heb je het gevoel dat je echt niet wakker geraakt, hier alvast een opkikker: mensen die later gaan slapen, zijn meestal intelligenter.

Laat opblijven = hoog IQ

En ja, dit is wetenschappelijk bewezen. Het was de onderzoeker Robert Alison die een proef organiseerde die aantoonde dat mensen met een lager IQ hun activiteiten liever in de ochtend plannen. Mensen die laat opblijven en ‘s ochtends niet vroeg opstaan, hebben een hoger IQ.

 

Laat opblijven = voor creatievelingen

Eigenlijk is dit vrij logisch. In de oertijd waren mensen enkel overdag actief. Naarmate de mens verder evolueerde en cognitief complexer werd, verschoven belangrijke activiteiten steeds meer naar de avonduren. Pas als het avond wordt, kunnen we opslaan en verwerken wat we allemaal overdag hebben opgenomen. De avond is dan ook ons meest creatieve moment van de dag! Veel auteurs schrijven ‘s nachts en ook muzikanten zijn dan op hun hoogtepunt als ze nieuwe songs moeten schrijven.

 

Laat opblijven = meer kans op depressies 

Nachtuilen zouden intelligenter, creatiever, nieuwsgieriger en rebelser zijn. Al zijn er ook een paar nadelen aan verbonden. Avondtypes zouden tegelijk ook minder betrouwbaar en emotioneel instabieler zijn. Ze hebben ook meer kans op depressies en verslavingen. Vroege vogels zijn dan weer meer plichtsbewust, werken makkelijker samen en halen betere schoolresultaten.

 

large